Skuplji hleb, nova cena bureka na jugu Srbije

Biznis 08. nov. 202113:2311 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Hleb i ostali proizvodi od brašna u Vranju, Nišu, Zrenjaninu, a i u ostalim mestima u Srbiji skuplji su za pet do deset dinara. Tu odluku pekari su doneli u dogovoru sa snabdevačima i u skladu sa porastom cena sirovina.

Hlebom snabdevaju 60 odsto tržišta u Zrenjaninu, preduzeće koje proizvodi i brašno povećalo je cene za 15 odsto u odnosu na raniji period.

Povezane vesti

„Osnovni razlozi za poskupljenje hleba su zato što je došlo do promena na tržištu pšenice, samim tim je brašno poskupelo kao naša osnovna sirovina i u skladu sa tim mi smo povećali cene“, kaže Srđan Brcanski, direktor marketinga i razvoja u kompaniji „Don Don“ u Zrenjaninu.

U nekim većim mlinovima, brašno prodaju po 20 i više dinara za kilogram, a u vekni belog hleba težine 500 grama, pekari tvrde da ima 400 grama brašna, 150 grama vode, a ostalo su kvasac, so i aditivi.

„Hleb je poskupeo za pet dinara zato što je poskupelo brašno, takođe i pecivo. Pecivo je poskupelo za deset dinara, zbog poskupljenja brašna i ostalih materijala, sirovina“, kaže Marko Stojković, šef proizvodnje u pekari u Vranju i dodaje da će se zaustaviti na tom novou.

U proseku petnaest do dvadeset odsto poskupeli su proizvodi od brašna. Veknu hleba umesto dosadašnjih 40, Vranjanci i Bujanovčani plaćaju 45 do 60 dinara.

U Uniji pekara u Nišu smatraju da je ovo poskupljenje opravdano.

„Ovo je borba za opstanak industrijskih pakara koje proizvode najjeftiniji hleb. Mi se trudimo i učinićemo sve da oni opstanu, jer nećemo imati jeftiniji hleb. U slučaju da struja poskupi kao što je najavljeno, plašim se da cena hleba može biti čak i do sedamdeset“, kaže Bratislav Vukadinović iz Unije pekara u Nišu.

Linearno za pet do dvadeset dinara poskupela su i peciva, burek sada košta 140, što je za 20 dinara skuplje nego do pre nekoliko dana.

Komentari

Vaš komentar