Sindikati Ziđina traže od Vučića da interveniše zbog novog Kolektivnog ugovora

Biznis 17. jun. 202114:0919 komentara
Podeli:
Ziđin
Izvor: N1

Suočeni sa sve izvesnijim novim Kolektivnim ugovorom koji će se naći pred zaposlenima u kompaniji Serbia Zidjin Copper, reprezentativni sindikati tog preduzeća poslali su dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Srbije Ani Brnabić, od kojih traže da intervenišu i primoraju strateškog partnera nekadašnjeg RTB-a Bor da poštuje zakone Srbije.

„Zahtevamo da svojim autoritetetom i pozicijom koju imate utičete na poslodavca da poštuje zakone ove zemlje, te da stečena prava zaposlenih ne umanjuje. Ovo zahtevamo, pre svega imajući u vidu ostvarene poslovne rezultate kompanije, kao i planove za naredne godine, te prihvaćene ugovorne obaveze iz Ugovora o strateškom partnerstvu i postojećeg kolektivnog ugovora“, napominju sindikati koji veruju da se novim ugovorom krši konvencija Međunarodne organizacije rada.

Povezane vesti

Sindikati upozoravaju da je Zidjin 21. decembra prošle godine jednostrano raskinuo postojeći Kolektivni ugovor i ponudio za zaposlene, kako su naveli, „ponižavajući i u pojedinim delovima nezakonit predlog teksta ugovora“.

„Ukidanjem i umanjivanjem prava iz još uvek važećeg Kolektivnog ugovora smatramo direktnim napadom na egzistenciju zaposlenih, njihovih porodica i celog regiona“, ocenjuju sindikalne organizacije.

Podsećaju da će rekordno povećanje proizvodnje, još ambiciozniji planovi, cena bakra i ostalih proizvoda kompanije u ovoj i narednim godinama, doneti ogromne prihode kompaniji i državi Srbiji, i zaključuju da zaposleni, koji ostvaruju ovakve rezultate, moraju biti adekvatno plaćeni za svoj rad i da zbog nečije namere da uveća bogatsvo kompanije ne mogu biti oštećeni u raspodeli prihoda.

„Planovi poslodavca da umanji pojedina prava iz postojećeg Kolektivnog ugovora (ili ih izbriše), kao i obrazloženje Zidjina da su kompaniju preuzeli sa štetnim Kolektivnim ugovorom ‘punim mina’ smatramo apsolutno neprihvatljivim, te pitamo državu zašto im je ‘poturila’ dokument koji nije u skladu sa zakonom“, ističu sindikati.

Sindikati zahtevaju da državni vrh hitno reaguje i posreduje u rešavanju nastalog problema i navode da će biti prinudjeni da o problemu izveste institucije nadležne za vladavinu prava u Srbiji, a da pravedno rešenje za zaposlene ostvare čak i zakonskim sredstvima u koje spada i poziv na štrajk.

Komentari

Vaš komentar