Sindikati Ziđina sutra u Beogradu – od ponedeljka protesti

Biznis 23. jun 202115:52 > 19:3014 komentara

Zbog neuspešnih šestomesečnih pregovara sa poslovodstvom kompanije Ziđin Koper Srbija o zaključenju kolektivnog ugovora, sindikati najavljuju svakdnevne proteste od ponedeljka, 28. juna. Prema rečima Časlava Gavrića, predsednika sindikata Nezavisnost u Ziđinu, predstavnici sindikata sutra u podne biće na sastanku u Ministarstvu rudarstva i energetike.

„Nadamo se da će resorna ministarstva, predsednik Srbije i premijerka kojoj smo se takođe obratili, reagovati i pokušati da učestvuju u razgovorima“, naveo je Časlav Gavrić.

Pročitajte još:

Glavna tačka sporenja u pregovorima koji su trajali punih šest meseci su, kako ističe – zarade i njihov način obračuna.

„Poslovodstvo želi da uvede novi način obračun zarada, koji sindikatima ni danas nije jasan. Smatramo da osnovna zarada treba da bude fiksna, a oni planiraju da kroz radni učinak u toku godine uvećavaju i umanjuju osnovnu zaradu. Mi se držimo našeg Zakona o radu koji kaže da osnovna zarada za isti rad i isti posao mora da bude ista. Polazna osnova za radnike koji rade isti posao u jednakom trajanju mora da bude isti, a poslodavac može dodatno da nagradi one koji to zaslužuju. Ovako, oni planiraju da rad tokom godine boduju, nekom bi davali plus, nekome minus, što znači da bi neko tokom godine dobio umanjenje osnovne zarade, a neko povećanje“, objašnjava Gavrić.

Kako navodi, još bitnije je što je poslovodstvo izbacilo odredbu o usklađivanju zarade, odnosno povećanju minimalne cene rada koju donosi Socijalno ekonomski savet.

Gavrić podseća da je Ziđin, kada je ušao u RTB Bor, zatekao kolektivni ugovor kojim je definisano da novi kolektivni ugovor ne sme da bude gori po radnike.

Šta kaže uprava

Uprava Ziđina ističe da neće kršiti zakone i da radnici neće imati manju platu po usvajanju novog kolektivnog ugovora.

Ipak, za član starog kolektivnog ugovora kojim se predviđa da novi ugovor neće radnicima doneti niža prava, poslovodstvo ističe da je – istekao zajedno sa starim kolektivnim ugovorom.

Sada je na snazi Pravilnik o radu i biće poštovan dok god se poslovodstvo i radnici na usaglase i ne naprave novi kolektivni ugovor.

Pravilnik do novog ugovora

Časlav Gavrić objašnjava da je juče zvanično istekao kolektivni ugovor, a poslovodstvo je objavilo Pravilnik o radu u kome je uvažio neke zahteve sindikata.

„Ono što nije hteo da uvaži dok su trajali pregovori sada je ubacio u pravilnik. Znatno je uvećao neka od prava zaposlenih, ali to nije dovoljno. Uvažio je naše zahteve u pogledu godišnjih odmora – znate da su ovde teški uslovi za rad, pogotovo u podzemnoj eksploataciji, onda na površinskom kopu – vidite koja je danas temperatura, a sa radom se ne staje. Poslodavac ni u doba korone ni u jednom trenutku nije imao štetu“, ukazuje on, naglašavajući da je osnovni problem način obračuna zarada kojim bi se smanjila dosadašnja prava radnika.

Komentari

Vaš komentar