Sindikati: Ziđin diskriminiše radnike radi sticanja profita

Biznis 11. jun. 202114:314 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Rasprava o nacrtu novog Kolektivnog ugovora, koji će se naći pred radnicima Ziđin kopera, nastavljena je ponovnim oglašavanjem četiri reprezentativna sindikata te kompanije koji su optužili menadžment da krši prava zaposlenih i diskriminiše radnike radi sticanja profita. U obraćanju Samostalnog sindikata, Sindikata Nezavisnost, Sindikata rudara Srbije i Sindikata metalurga, većinski vlasnik nekadašnjeg RTB-a Bor upozoren je da je prilikom potpisivanja Ugovora o strateškom partnerstvu 2018. godine prihvatio tadašnji Kolektivni ugovor i da novi dokument "ne može da sadrži manja prava zaposlenih od postojećih prava".

„Netačno je da sindikat sputava poslodavca da nagrađuje zaposlene, ali je istina da poslodavac svojim predlogom Kolektivnog ugovora želi da zaposlenima umanji zaradu za 20.000 do 30.000 dinara, a onda da sa tako smanjenom zaradom nagradi pojedince po nekim svojim kriterijumima i na taj način uštedi desetine miliona evra na teret radnika“, naveli su sindikati u dopisu koji je dostavljen portalu istmedia.rs.

Povezane vesti

Deo saopštenja poslovodstva kompanije Ziđin, u kome se navodi da je cilj novog Kolektivnog ugovora „odvajanje rada od nerada“, sindikati tumače kao „diskriminaciju i mobing nad starijim radnicima“.

„Stariji radnici nisu prestajali sa proizvodnjom ni u vreme sankcija, ratova, NATO bombardovanja RTB-a, niti kada je razorena trafo stanica sa kancerogenim piralenom rasutim po topioničkim pogonima. Sada se nekima nude aneksi ugovora suprotno kolektivnom ugovoru, a radnici se primoravaju da rade kao baštovani i teraju u prevremenu penziju“, podsećaju sindikati.

Upozoravaju da su ti zaposleni radili u staroj topionici u kojoj se topio koncentrat prepun kancerogenih materija i da su zbog toga izgubili zdravlje, a danas, sa više od trideset godina radnog staža, postaju teret poslodavcu i nazivaju se neradnicima i nepotrebnima.

Sindikati navode da im je obaveza da zaštite prava radnika i da će u tom procesu, ukoliko budu primorani, prava štititi svim vidovima sindikalne borbe.

Komentari

Vaš komentar