Sindikat ukazuje na zloupotrebe pri otpuštanjima u „Šinvonu“, Ministarstvo ćuti

Biznis 04. feb 202119:57 > 20:306 komentara
Podeli:

Još nije poznato da li je sve bilo po zakonu kada je poslodavac radnicima u niškoj fabrici "Šinvon" poslao SMS poruke da im neće produžiti ugovore o radu. Informacija da je blizu 200 zaposlenih obavešteno da prestaje potreba za njihovim angažovanjem "zbog smanjenog obima posla", pojavila se u trenutku kada je Šinvon "unajveće" tražio nove radnike. Sindikat ukazuje na zloupotrebu institucije privremenog rada, dok načelnica resorne niške inspekcije kaže da nije ovlašćena da daje podatke.

Fabrika kablova Šinvon u Nišu otvorena je pre manje od 10 godina, kao rezultat „privlačenja velikih stranih investicija u našu zemlju“. Radnici sa isteklim ugovorima, za koje više tamo nema mesta – danas anonimno potvrđuju da su ostali na ulici.

povezane vesti

Ukupno 188 radnika u Šinvonu u Nišu ostalo je bez posla, o tome su obavešteni putem SMS poruke koja je nekima stizala i na putu do posla. To je sa javnošću podelio Miodrag Stanković, opozicioni odbornik koji još podseća da je Šivon, kao i „majka-firma“ ove fabrike, Jura, korisnik državnih subvencija.

Obaveza o „neotpuštanju“ radnika iz ugovora sa Srbijom je istekla, ali bi, smatraju sindikati, obaveze iz domaćeg zakonodavstva i za njih trebalo da važe. Treba proveriti, kaže Olivera Bobić iz Samostalnog sindikata u Nišu, ne samo da li su im ugovori u skladu zakonom istekli, već koliko su puta na po mesec dana produžavani, jer upravo na to skreću pažnju radnici u južnokorejskim fabrikama koji rade „na određeno“.

„Ovde, ako jedna ozbiljna kompanija na mesec dana produžava (ugovore o radu), prosto je neverovatno da ona tako haotično posluje i da od meseca do meseca ne zna svoje planove“, kaže Olivera Bobić iz Samostalnog sidikata.

Ili je u pitanju, navodi, kod nas neretka pojava – zloupotreba zakonske mogućnosti sklapanja ugovora na određeno, za šta moraju da postoje opravdani razlozi. Na to je, gostujući u Novom Danu na N1, ukazala i Sarita Bradaš, psihološkinja i autorka više radova u oblasti rada.

„Ja sam gledala finansijske izveštaje ove firme za 2019. godinu i vidi se da je prosečan broj radnika i radnica tek nešto više od 600. To znači da ovih „otpuštenih“ 200 je oko trećina radnika i radnica. Ja se pitam kako taj poslodavac posluje, kako previđa. Da li je on ove ljude angažovao na određeno za one poslove koji su trajni“, navodi Bradaš.

Iz tog razloga i prva žena Saveza samostalnih sindikata Niša poziva inspekciju rada da dublje uđe u kontrolu i da se ne zadržava samo na formalnostima:

„Tu imamo izjavu nekog radnika da je on radio u jednom mesecu 28 dana. Sa prekovremenim radom to je nemoguće…“, ocenjuje Olivera Bobić.

Na pitanje da li veruje da će nadležni organi zaista to ispitati, kaže:

„Pa, ako smo ozbiljna država i zalažemo se za zaštitu svojih građana i prava zaposlenih, to bi moralo da se ispita: da li je rađena preraspodela (radnog vremena), šta je urađeno i da li su ti ljudi, ipak, na neki način oštećeni“,

Već šest godina je, dodaje, oštećen bivši radnik „majke“ Šinvona, Jura-korporacije iz Niša, koji je pokušao da osnuje Samostalni sindikat u toj fabrici.

„Naš poverenik sindikata i član inicijativnog odbora su dobili otkaze“, objašnjava Bobić.

A sudovi odugovlače – druga revizija presude Osnovnog suda u korist otpuštenog, ishod, kaže, i dalje na čekanju.

„Strah je preveliki zato što smatraju da su njihovi poslodavci zaštićeni i da, ukoliko to pokušaju, završiće kao mnoge kolege pre njih“, ocenila je Bobić.

Da li će Šinvon ovde završiti sa smanjenjem broja zaposlenih, pitanje je od milion dolara u Nišu, gradu u kome nije moguće zvanično saznati od načelnice inspekcije rada – šta je pokazala kontrola u fabrici. Za informacije upućuje isključivo na Ministarstvo za rad, odakle još nema odgovora na poslat imejl.

Komentari

Vaš komentar