Sindikat: U školama mnogo zaposlenih sa ugovorenom platom ispod minimalca

Biznis 04. maj 202214:312 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Veliki broj zaposlenih u obrazovanju ima ugovorenu zaradu znatno ispod minimalne, upozorili su danas predstavnici Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine i pozvali prosvetne radnike i zaposlene u javnom sektoru da za sve nezakonitosti tuže državu.

Predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Dušan Kokot izjavio je na konferenciji za novinare da osnovicu za obračun i isplatu plata utvrđuje Vlada Srbije i da ona za 2022. za srednje obrazovanje iznosi 3.833 dinara neto.

Pročitajte još:

Koeficijente je, kako je ukazao, takođe utvrdila Vlada i nalaze se u Uredbi koja se više od 20 godina nije menjala i razvrstani su u 13 kategorija od najnižeg za fizičkog radnika do najvišeg za sedmi stepen stručne spreme sa master diplomom.

Osnovna zarada zaposlenog u obrazovanju sa najnižim koeficijentom je 22.961 dinar, što je očigledno daleko ispod zakonskog minimalca, koji je takođe propisala Vlada, rekao je Kokot.

Ukazao je da država kao poslodavac krši sopstvene zakone i ugovara nezakonitu cenu rada ispod minimalne zarade u obrazovanj,u što je pitanje za Vladu i Ministarstvo prosvete.

Minimalna cena rada najniža je bila u februaru 32.195, dok je u martu iznosila 37.024 dinara.

Ispod te granice nalaze se svi do koeficijenta 9,65, što je gotovo 50 odsto kategorija zaposlenih u sistemu obrazovanja, koji zarađuju ispod minimalca, od fizičkog radnika do tehničkog osoblja sa petim stepenom stručne spreme, rekao je Kokot.

Kad bi osnovica za obračun plate bila u skladu sa zakonom, tada bi profesor u gimnaziji imao startnu platu od 107.000 dinara, a on danas ima 66.400 dinara, naveo je on.

Jasno je da bi zaposleni mogli da potražuju pravdu na sudu, rekao je Kokot, ali je država predvidela nezakonitu „korekciju do minimalne zarade“, tako da se osnovica isplati prema koeficijentu, a zatim na isplatnom listiću se pojavi korekcija koja taj iznos dopunjava do minimalca.

Prema njegovim rečima, ovo je skandalozna situacija koja traje duže od decenije i samo se produbljuje.

Kokot je naglasio da je zbog toga u toku nekoliko hiljada radnih sporova i svake godine se milijarede dinara odlivaju na odštete zbog nezakonitosti koje je država uspostavila. Takva situacija se odnosi i na regrese i tople obroke, dodao je.

Advokat Danijel Dinčić naveo je da je broj zaposlenih u obrazovanju kojima je narušen paritet zarada oko 400.000.

Prema njegovim rečima, država je uvidela problem i 2016. donela Zakon o platnim razredima, međutim njegova primena je odložena za 2025, čime se nezakonita situacija produžila.

Potpredsednica Foruma beogradskih gimnazija Ana Dimitrijević najavila je da će zaposleni u beogradskim gimnazijama početi da podnose tužbe zbog toga što im se ne isplaćuju naknade za prevoz, ukoliko ne koriste BusPlus.

Komentari

Vaš komentar