Sindikat: Stečaj Fabrike reznog alata nije uveden na zahtev Ministarstva odbrane

Biznis 27. okt 202116:17
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Industrijskog sindikata Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku Dušan Đelić rekao je da stečaj u tu fabriku nije uveden na zahtev Ministarstva odbrane, koje je tražilo da se prekine postupak stečaja, jer su alati koje proizvodi potrebni namenskoj industriji.

Rasprava za uvođenje stečaja u FRA održana je u utorak, 26. oktobra, u Privrednom sudu u Čačku.

„Ministarstvo privrede je ranije tražilo otvaranje stečaja u FRA zbog velikih dugovanja koje ta fabrika ima i blokade računa koja traje osam godina, a sada Ministarstvo odbrane traži da se taj postupak obustavi. To su suprotne odluke dva ministarstva koje su potpuno zbunjujuće“, rekao je Đelić.

On je ocenio kao „paradoksalno“ to što je Ministarstvo odbrane tražilo da se prekine stečajni postupak kada namenska industrija, za koju je FRA proizvodila alate, nije redovno plaćala te proizvode i ima velika dugovanja prema fabrici.

Đelić je podsetio da je 1. oktobra prekinuta proizvodnja u FRA, da je pokrenut predstečajni postupak u fabrici, da je svim radnicima isplaćen socijalni program, nakon čega su oni sporazumno raskinuli radni donos.

On je dodao da su radnici očekivali da posle odlaska fabrike u stečaj jedna privatna firma, koja je iskazivala zainteresovanost ponovo pokrene proizvodnju i zaposli oko 200 bivših radnika, ali da je ta firma „najverovatnije“ odustala zbog visokog zakupa halskih prostorija.

„Radnici sada ne znaju na čemu su. Da li da traže novi posao ili da čekauju rasplet dogadjaja u FRA“, rekao je Đelić.

On je dodao da radnici traže od rukovodstva Čačka da organizuje sastanak u Vladi Srbije sa predstavnicima radnika i Ministarstva privrede i Ministarstva odbrane, na kome bi razgovarali „o daljoj sudbini FRA“.

Radnici su više puta protestovali, zahtevajući odgovornost rukovodstva što fabrika odlazi u stečaj iako je država, koja je bila većinski vlasnik, za poslednjih 11 godina uložila više stotina miliona dinara.

Đelić je ranije rekao da je država od 2009. godine do danas u FRA uložila oko 400 miliona dinara, a da je fabrika za to vreme upala u velika dugovanja i nije uplaćivala čak ni zdravstvene ni penzione doprinose za radnike.

FRA je osnovana 1953. od kada je proizvodila alate koje je izvozila u zemlje u regionu, a deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju.

Komentari

Vaš komentar