Sindikat Sloga o poskupljenju struje: Podmukla praksa kojom se građani pljačkaju

Biznis 28. jul 202214:05 > 14:084 komentara
Podeli:
Brojilo, struja, strujan braojila, strujno brojilo
Izvor: N1

Sindikat "Sloga" upozorio je da je odluka o povećanju cene električne energije za garantovano snabdevanje u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 6,5 odsto "podmukla praksa kojom se građani Srbije godinama bezočno pljačkaju" jer je stvarno poskupljenje struje mnogo veće.

„Kada se na ovu cenu kasnije bude povećala i cena kilovat sata, kroz takođe fantomske tarife potrošnje električne energije (zelena, plava, crvena) ispada da će struja u narednom periodu biti omča oko vrata za većinu siromašnog stanovništva Srbije, a posebno radnika koji primaju minimalac i penzionera sa najnižim primanjima“, naveo je u saopštenju sindikat.

Istaknuto je da je više od million gradjana Srbije na spiskovima izvršitelja za prinudnu naplatu dugova, uglavnom za komunalne račune jer nemaju novca da ih plate.

Povezane vesti:

„Mi svakog meseca kao potrošači plaćamo tu bezobraznu i podmuklo nasleđenu fantomsku tarifu zvanu ‘trošak garantovanog snabdevača’ i ‘obračunsku snagu’, bez obzira na to da li smo na mernom mestu trošili struju ili ne. Na pomenute stavke obračunava se akciza i PDV, kao i taksa za RTS, a za neizmirenje tih obaveza obračunava se zatezna kamata, zbog čega ogroman broj građana biva izložen isključenjima sa mreže i zelenaškim kamatama koje im kasnije onemogućuju da plate ono šta su stvarno potrošili“, navela je „Sloga“.

Iz sindikata su rekli da je najveći teret na seoskom domaćinstvima sa jednotarifnim brojilom „koji najmanje troše a najviše plaćaju“.

„U isto vreme, godinama unazad 20 najvećih privrednih dužnika za struju u Srbiji (a individualno ima na hiljade miljenika režima), među kojima su mahom državna preduzeća, prema poslednjim podacima od 10. aprila duguju više od 17,2 milijarde dinara, dok se oni koji su sistemski uništavali energetski sistem umesto kažnjavanja ‘nagradjuju’ nekim novim funkcijama“, navela je „Sloga“

Agencija za energetiku je na zahtev Elektroprivrede Srbije (EPS) dala saglasnost da prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci) iznosi bez poreza i taksi 8,144 dinara po kilovat-času (kWh), što je poskupljenje od 6,5 odsto u odnosu na postojeću prosečnu cenu.

Komentari

Vaš komentar