Sindikat penzionera o tužbama: Penzije su imovina na koju pravo ne zastareva

Biznis 01. okt. 202108:4758 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay

Oko 840.000 penzionera u Srbiji, tokom četiri godine trajanja takozvane fiskalne konsolidacije - od 2014. do 2018. godine - ostalo je bez milijardu evra od svojih penzija, računica je Sindikata penzionera Srbije “Nezavisnost”. Miloš Grabundžija, predsednik ovog sindikata, za portal N1 kaže da kaže da pravo na naknadu štete zastareva tri godine od prestanka važenja  zakona, što je 1. oktobar 2021. godine.“Ali, penzije su po međunarodnim konvencijama imovina, pa pravo na njih ne zastareva nikada”, ukazao je Grabundžija.

„Sindikat penzionera Srbije Nezavisnost podneo je tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu još 2018. godine. Imamo pojedinačne punomoći i svu dokumentaciju za oko 16.500 penzionera. Posle su nam se pridruži i drugi, poput Saveza penzionera Srbije čiji su članovi preko nas podnosili zahteve za naknadu“, kaže Grabundžija za portal N1. 

Pročitajte još:

Predstavka, navodi, nije došla do veća suda uz obrazloženje da „nisu ispunjeni uslovi da bi išlo na veće jer penzioneri nisu dovoljno ugroženi“.

„Posle toga uputio sam predstavku Savetu ministara sa dokumentacijom – napisao sam da je prosečna penzija bila 193 evra pre smanjena i da ta tvrdnja da penzioneri nisu ugroženi nije tačna – nek mi nađu zemlju gde se može živeti sa toliko novca i rado ćemo tamo otići. Tražili smo od Evropskog suda da to ponovo vrati u postupak. I vraćeno je, pa očekujemo i presudu suda u Strazburu“, navodi Grabundžija.

Od naše države traženi su, kaže, sledeći odgovori po osnovu četiri tačke.

„Prva je – da li su penzioneri bili prekomerno ugroženi u vreme fiskalne konsolidacije. Druga je činjenica da zakon nije bio oročen – nije bilo određeno do kada će to umanjenje penzija trajati, što je pravna manjkavost. Treće, izveštaj o prikupljenim i utrošenim sredstvima od umanjenja penzija niko nikada nije uradio, niti podneo u parlamentu. I četvrto je rad Ustavnog suda u Srbiji koji je dva puta razmatrao našu predstavku i nije konstatovao da nismo u pravu, već da je vlada bila prinuđena da to uradi, a to nije tačno“, navodi Grabundžija. 

U junu je, kaže, Vlada Srbije poslala izveštaj na ta pitanja, gde je konstatovano da je oko 840.000 penzionera imalo umanjenu penziju.

„Od penzionera su uzeli oko milijardu evra – te podatke smo dobili od drugih izvora“, objašnjava sagovornik portala N1.

Pojedini pozivi da se tužbe za naknadu štete mogu podneti samo do 1. oktobra oslanjaju se, kaže na obrazloženje da pravo na naknadu štete po Zakonu o obligacionim odnosima zastareva u roku od tri godine.

„To je ukoliko se umanjenje penzija tretira kao šteta. Međutim, u podnescima koje smo slali to nije šteta, već imovina, a za to nema vremenskog ograničenja. Ali smo ispoštovali i taj rok, da ne mogu da odbace podnesak zato što smo zakasnili“, pojasnio je Miloš Grabundžija.

Podsetimo, Sindikat penzionera Nezavisnost svoju predstavku, odnosno tužbu Sudu za ljudska prava u Strazburu zasniva na činjenici da su odredbe Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija suprotne Ustavu Srbije u delu o nepovredivosti stečenih prava, odnosno povređeno je pravo na nesmetano uživanje imovine. Kao i na činjenici da sudovi u Srbiji, uključujući i Ustavni sud Srbije, svojim postupanjem, odnosno nepostupanjem, nisu zaštitili ustavno pravo svakog pojedinca da nesmetano uživa svoju imovinu, odnosno nisu sprečili aktuelne vlasti da penzionere čija je penzija iznosila više od 25.000 dinara, mimo Ustava i Zakona, liše njihove imovine.

Komentari

Vaš komentar