Sindikat mehaničara Jat tehnike: Novi vlasnik nam smanjio radna prava

Biznis 02. mar. 202116:5414 komentara
Podeli:
Izvor: JIM WATSON/AFP (ilustracija)

Zaposleni u kompaniji Jat tehnika su štrajkom upozorili da su nezadovoljni, jer im je novi vlasnik, češka kompanija Avia Prime, kolektivnim ugovorom smanjio radna prava, rekao je predsednik Strukovnog sindikata vazduhoplovnih mehaničara Srbije Aleksandar Jasinski.

On je rekao da je kolektivni ugovor koji su ponudili poslodavci krajem prošle godine potpisao samo jedan od pet sindikata u toj kompaniji, Samostalni sindikat zaposlenih u Jat tehnici.

„Taj inicijalni predlog kolektivnog ugovora potpisao je manjinski Samostalni sindikat, jer je poslodavac ponudio po principu ‘uzmi ili ostavi’, bez pregovora i bez ijednog usvojenog zahteva ostalih sindikata“, rekao je Jasinski.

Taj „nelegalni“ kolektivni ugovor bio je, kako je dodao, povod za jučerašnji jednosatni štrajk upozorenja zaposlenih u Jat tehnici.

Povezane vesti:

Jasinski je rekao da su tim kolektivnim ugovorom, kojim je poslodavac samo formalno ispunio zakonsku obavezu, iako zakon ne dozvoljava da kolektivni ugovor bude legalan potpisom samo jednog sindikata, smanjio zarade od deset do 20 odsto.

Radnicima je, kako je rekao, skraćena i dužina trajanja godišnjeg odmora, a ništa nije ponuđeno radi poboljšanja zaštite na radu.

Dosta radnika nezadovoljnih uslovima rada napustilo je Jat tehniku, iako se, kako je rekao, Avia Prime prilikom kupovine obavezala da dve godine neće otpuštati radnike, ali su oni otišli sami i od 752 stalno zaposlenih i 220 na ugovor, ostalo je 680 na neodređeno radno vreme i 95 na ugovor.

Dodao je da su predstavnici sindikata juče posle štrajka upozorenja imali „neprijatan“ sastanak sa menadžmentom, koji, kaže, nije bio spreman da započne pregovore, već je saopštio da će na zahteve odgovoriti pisanim putem.

„Čekamo odgovor kako bismo preduzeli sledeće korake u sindikalnoj borbi“, rekao je Jasinski.

Avia Prime je kupila Jat tehniku krajem 2019. godine i, prema njegovim rečima, ništa nije učinila da poboljša uslove rada u hladnim hangarima, već je za 15 meseci od kada gazduje „podelila nekoliko stotina pari cipela“.

Jat tehnika je, posle izdvajanja od Jat ervejza 2015. godine, bila u državnom vlasništvu do privatizacije i, kako je rekao Jasinski, poslovala bez gubitaka i kredita.

Prilikom kupovine ta češka kompanija se, rekao je Jasinski, obavezala na investicije u prvoj godini od dva miliona evra i u drugoj od tri miliona evra, a od kada je postala vlasnik srušila je samo četiri barake, ali radnicima nisu poznati dalji planovi.

Avia Prime je stopostotni vlasnik kompanija Adria Tehnike iz Slovenije i Linetecha iz Poljske, a JAT tehniku je kupila posle drugog raspisanog tendera Ministarstva privrede Srbije i prepolovljene cene sa 20 na 10 miliona evra.

Komentari

Vaš komentar