Sindikat Fijat plastika prijavio poslodavca inspekciji rada

Biznis 05. mar. 202116:08
Podeli:
Izvor: Ilustracija/N1

Samostalni sindikat kragujevačke fabrike Fijat Plastik, koja se bavi proizvodnjom branika za automobil Fiat 500L, objavio je da je podneo prijavu inspekciji rada protiv poslodavca koji duže od dva meseca nije dostavio Pravilnik o radu.

U tom sindikatu su rekli da se radi o „teškom kršenju“ zakona, budući da je Fijat, po Zakonu o radu, bio dužan da dostavi Pravilnik u roku od osam dana.

U sindikatu očekuju da inspekcija rada izađe na teren i da reaguje nalogom za dostavljanje dokumenta, a u suprotnom, protiv poslodavca će biti podneta tužba sudu.

Sekretar sindikata Bojan Božović rekao je da je poslodavac jednostrano doneo Pravilnik o radu u drugoj polovini decembra, kada su zaposleni bili na kolektivnom odmoru.

U sindikatu smatraju da su radnici kažnjeni umanjenjem zarada po tom Pravilniku, pošto je sindikat odbio da potpiše Kolektivni ugovor, ne pristajući na odricanje od prava na štrajk.

To je bio i povod za početak generalnog štrajka u Fijat Plastiku 18. februara.

Božović je rekao da je radnicima poznat samo jedan deo teksta Pravilnika o radu, koji ima značaj Kolektivnog ugovora.

„Jedan deo je okačen na oglasnoj tabli i odnosi se na umanjenje regresa, topli obrok i usklađivanje zarade sa inflacijom“, rekao je Božović.

U sindikatu su ranije ukazivali i na to da od poslodavca, tokom pregovora, nisu dobili na uvid ni Kolektivni ugovor.

Tvrde da je Kolektivni ugovor nije dat na uvid ni radnicima iz sestrinske kompanije „Fijat Krajsler Automobili“ Srbija (FCA), iako ga je tamošnji sindikat potpisao.

Božović, koji je i član Štrajkačkog odbora, rekao je da će zaposleni u Fijat Plastiku nastaviti sa generalnim štrajkom, čim se sa plaćenog odsustva na posao vrate kolege iz Fiat Krajsler automobila (FCA), što se očekuje 9. marta.

To je taktika Štrajkačkog odbora, koji smatra da samo tako obustava može da ima efekta.

Za radnike fabrike Fijat plastik je prvi radni dan posle plaćenog odsustva od četvrtka, ali su angažovani samo na izradi rezervnih delova u dve smene.

Komentari

Vaš komentar