Sindikat Fijat plastika optužuje rukovodstvo za zastrašivanje štrajkača

Biznis 27. apr. 202113:23 > 13:261 komentar
Podeli:
FIAT fijat kragujevac
Izvor: Izvor: N1

Samostalni sindikat kragujevačke kompanije Fijat plastik, u kojoj radnici više od dva meseca štrajkuju zbog navodnog neopravdanog smanjenja zarada i kršenja zakona, optužio je danas poslodavca da vrši pritisak i zastrašuje radnike.

„Služba za ljudske resurse poziva radnike koji su u štrajku na razgovor i nudi razne nepristojne ponude po sistemu ili-ili, kojima vrši pritisak i zastrašivanje, čime žestoko krši Zakon o štrajku“, naveo je sindikat u saopštenju.

Povezane vesti:

Dodaje se da mimo plana, a u toku štrajka koji je na snazi, dok su radnici na plaćenom odsustvu, kompanija pokušava da izmesti deo proizvodnje u drugu fabriku i tako „veštački napravi tehnološki višak“.

U sindikatu to ocenjuju kao opstrukciju štrajka u cilju zastrašivanja radnikа, čime se takođe krši Zakon o štrajku.

„Ne obazirući se na štrajk, Fijat nastavlja sa svojim bahatim ponašanjem, ignorisanjem opravdanih zahteva radnika, kršenjem zakona i čak ignorisanjem naloga Inspekcije rada, zbog čega neminovno sledi eskalacija radničkog protesta“, poručio je Samostalni sindikat.

U saopštenju se dodaje i da je „skandalozno i anticivilizacijsko“ ponašanje kompanije Fijat Krajsler Automobili (FCA) Srbija, korisnika svih mogućih subvencija, prijavljeno Inspekciji rada i da će biti preduzete sve pravne i sindikalne mere.

Sindikat je poručio da radnici nastavljaju svoju borbu do ostvarenja zakonom zagarantovanih prava.

U Fijat plastiku, gde se proizvode branici za model automobila „500L“, radi oko 90 radnika.

Zaposleni se nalaze na plaćenom odustvu do 10. maja.

Kompanija Fijat plastik, koja je sestrinska kompanija FCA Srbija, nije se zvanično oglašavala povodom štrajka.

Komentari

Vaš komentar