Sindikat fabrike Zastava oružje: Godinama se zalažemo za konverziju duga

Biznis 16. jul 202213:351 komentar
Izvor: N1

Predsednik sindikata fabrike Zastava oružje iz Kragujevca Dragan Ilić izjavio je da se taj sindikat godinama zalagao za konverziju potraživanja državnih poverilaca u stalni kapital tog preduzeća.

Ilić je rekao da bi oslobođenje iz dužničkog ropstva relaksiralo poslovanje fabrike i omogućilo joj modernizaciju i proširenje proizvodnje, ali da je, po njegovim saznanjima, konverziju duga opstruiralo Ministarstvo finansija.

Povezane vesti

Prema dostupnim informacijama, ukupna dugovanja kragujevačke fabrike oružja na kraju 2020. godine, bila su 200 miliona evra, a među najvećim poveriocima su Zastava Energetika, preko koje se fabrika oružja snabdeva energijom uključujući i električnu, Fond za razvoj Republike Srbije i Fond za Penzijsko invalidsko osiguranje.

Ilić je rekao da fabrika Zastava oružje nije uplaćivala doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje, zbog čega sada godišnje izdvaja milion evra za povezivanje radnog staža zaposlenima koji odlaze u penziju.

On je istakao da se konverzija dugovanja prema državnim poveriocima odnosi na period do 31. decembra 2016. godine.

„Međutim, fabrika i dalje posluje sa gubicima i i dalje pravi nove dugove, na šta naš sindikat takođe upozorava“, rekao je Ilić.

Konverzija dugovanja bi, iako sa zakašnjenjem, svakako dobrodošla fabrici u Kragujevcu, naglasio je Ilić.

On je rekao da su konverzije dugovanja, koje su ranije urađene za fabrike namenske proizvodnje Prva iskra iz Bariča, Prvi partizan iz Užica i Prva petoletka iz Trstenika, dale dobre rezultate i upitao zašto to nije, znatno ranije, urađeno sa fabrikom Zastava oružje.

Komentari

Vaš komentar