Pad sa liste sto naj firmi po profitu, na listu sto naj – po gubitku

Biznis 27. okt. 202109:1749 komentara
Podeli:
er srbija air serbia avion aerodrom nikola tesla
Izvor: N1 (arhiva)

Iz plusa u minus - među sto preduzeća koja su tokom 2020. godine upisala najveći neto gubitak, čak 19 je godinu pre završilo u plusu, pokazuje analiza Agencije za privredne registre. Umesto profita tokom pandemijske godine najveći gubitak upisala je Er Srbija - čak 9,1 milijardu dinara. Od pomenutih 19 firmi, ukupno pet se, kako pokazuju analize APR, lane sa liste sto najvećih po profitu preselilo na listu sto najvećih po - gubitku. To su, uz Er Srbiju - NIS, Robne kuće Beograd, beogradska Lasta i Energetika iz Kragujevca. Iako nisu bile među sto najprofitabilnijih u 2019, ali su poslovale s neto dobitkom, u vrhu kompanija po visini gubitka sada su i kragujevački Fijat, zatim SMATSA, ali i beogradski Putnik.

Na listi „Sto naj…“ privrednih društava u Srbiji sa najvećim neto gubitkom u 2020. godini, 19 društava je poslovalo sa neto profitom u godini pre. Pet kompanija od njih se, samo godinu ranije, nalazilo na listi sto najprofitabilnijih u Srbiji.

Pročitajte još:

„Tu su, uz prvoplasirano društvo Er Srbija i NIS Novi Sad (šesti na listi), i društva koja su prevashodno usled negativnog rezultata iz poslovnih aktivnosti (u 2019. ostvaren poslovni dobitak) prešla u sferu gubitka“, ukazuje APR.

Po vrednosti neto gubitka nacionalni avioprevoznik je ubedljivo prvi na listi svih kompanija u Srbiji koja su u pandemiji ostvarila negativni neto rezultat.

Međutim, Naftna industrija Srbije čak – kada se posmatra put od plusa do minusa – beleži značajniji pad nego Er Srbija.

NIS je, naime, od profita u visini 17,7 milijardi dinara pao na 5,9 milijardi gubitka za samo 366 dana.

Tako se kompanija koja je tokom 2019. godine ubedljivo bila na tronu najprofitabilnijih u Srbiji, ostavivši za sobom drugoplasirane „Robne kuće Beograd doo“ koje se bave nekretninama, upisala gotovo pet i po milijardi dinara profita više.

Samo godinu kasnije NIS se preselio na šesto mesto liste najvećih neto-gubitaša.

Među kompanijama koje su iz plusa otišle u minus je i SMATSA Beograd – Kontrola letenja Srbije i Crne Gore, koja je sada na devetom mestu nove liste upisavši čak 4,4 milijarde dinara gubitka, dok je u 2019. godini poslovala sa profitom od 103 miliona dinara (nije bila u prvih sto najprofitabilnijih ali je svakako bila u plusu=. 

Fijat Krajsler – FCA Srbija iz Kragujevca sada je na 15. mestu kompanija sa najvećim gubitkom od 2,37 milijardi dinara. U 2019. Fijat je poslovao sa profitom od 159 miliona dinara, ali zbog visine profita nije bio na listi prvih sto najprofitabilnijih. 

Izvor : APR

Privredno društvo Putnik ad Beograd ad sada se nalazi na 12. mestu preduzeća po veličini neto gubitka – 2,9 milijardi dinara. Ova firma je takođe u 2019. poslovala sa profitom, ali zbog njegove vrednosti od osam miliona dinara, po prošlom izveštaju nije ušla u „prvih sto“ po visini dobiti. 

Za razliku od ovog akcionarskog društva, Robne kuće Beograd držale su visoko drugo mesto među najprofitabilnijim firmama u 2019. godini sa 12,3 milijarde dinara neto dobiti. Sada su na 20. mestu liste najvećih neto gubitaša sa minusom od 1,98 milijardi dinara.

Sa liste najprofitabilnijih preduzeća u 2019. na listu firmi sa najvećim minusom tokom 2020. preselile su se još dve firme – Saobraćajno preduzeće Lasta  i Energetika iz Kragujevca.

Energetika je 2019. bila peta na listi najprofitabilnijih sa dobiti od 6,8 milijardi dinara, a sada je na 61. mestu najvećih gubitaša sa minusom od 662 miliona dinara.

Lasta je pak, od profita od 842 miliona dinara u 2019. i 91. mesta na listi onih sa najvećom dobiti, upisala gubitak od 467 miliona dinara u 2020. godini i dospela na 88. mesto liste sto najvećih preduzeća po neto gubitku.

Komentari

Vaš komentar