Sektor turizma u svetu u 2020. zbog korone izgubio 1.300 milijardi dolara

Biznis 28. jan. 202116:36
Podeli:
N1

Sektor turizma izgubio je u svetu 1.300 milijardi dolara u 2020. godini kao posledica restrikcija kretanja zbog pandemije koronavirusa, saopštila je Svetska turistička orgnizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO), čije sedište je u Madridu.

Ta cifra predstavlja više od 11 puta veći gubitak od onog zabeleženog u vreme svetske ekonomske krize 2009. godine.

Ukazuje se, takođe, da je dolazak turista u svetu pao 74 odsto u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu.

Na turističkim destinacijama širom sveta bilo je miljardu manje međunarodnih dolazaka 2020. nego prethodne godine zbog pada tražnje bez presedana i rasprostranjenih putnih restrikcija,navela je organizacija na svom sajtu.

To se poredi sa padom od četiri odsto zabeleženim 2009. godine, u vreme globalne ekonomske krize.

Kriza je ugrozila između 100 miliona i 120 miliona direktnih radnih mesta u turizmu, od kojih su mnoga u malim i srednjim firmama.

Očekuje se da će postepena vakcinacija protiv koronavirusa doprineti vraćanju poverenja potrošača i ublažavanju restrikcija za putovanje i polako normalizovati putovanja u ovoj godini.

Generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili rekao je da iako je mnogo urađeno da se omoguće bezbedna međunarodna putovanja, da su svesni da je kriza daleko od završetka.

Rekao je i da je važno smanjiti rizike vezane za putovanja preko testiranja, trasiranja i sertifikata za vakcine da bi se promovisala bezbedna putovanja i oporavio sektor turizma, preneo je sajt organizacije.

Najnovija anketa panela stručnjaka ove orgnaizacije pokazuje da su pomešana očekivanja za 2021. godinu. Gotovo polovina ispitanika, 45 odsto, očekuje bolje izglede za turizam u 2021. u odnosu na prošlu godinu, dok 25 odsto smatra da će biti slično, a 30 odsto da će se rezultati pogoršati 2021. godine.

Komentari

Vaš komentar