Savić: Političari se bezbednosti na radu sete kad se desi nesreća

Biznis 28. apr. 202110:31
Podeli:
Izvor: N1

Zdrava radna snaga na bezbednom i zdravom radnom mestu jedini je zdrav posao, poručila je Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata svim poslodavcima Srbije povodom Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu.

„Zaštite zdravlja i bezbednosti na radu uglavnom se sete naši političari ovog 28. aprila na Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu ili kada se desi nesreća sa smrtnim ishodom. Sve do ovih trenutaka toleriše se sve. Grade se objekti bez građevinskih dozvola, a onda se očekuje da su radnici prijavljeni i bezbedni na takvim gradilištima, istakla je Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Stranim investitorima se, kako navodi u pisanom saopštenju – toleriše sve.

„Inspekcije uglavnom ne nalaze nikakve propuste ili ukoliko ih i nađu to završava simboličnim kaznama. Iz toga proizilazi da zaštita od povrede i obolenja na radu ima znatno niži status u odnosu na druga osnovna prava. U našoj državi je sve podređeno interesu kapitala, pa zato ovo i ne treba da čudi. Treba ostvariti što veći profit, a kako to uraditi ako se ulaže novac u zaštitna sredstva“, ističe Savić.

U ovoj državi radnika niko ne doživljava kao ekonomsku vrednost. On je za poslodavca, kako navodi – potrošna roba i trošak.

„Uostalom, malo ko u ovoj državi razmišlja i o građanima uopšte. Izloženi smo ogromnom zagađenju, od čijih posledica godišnje umire više hiljada ljudi. Uništavaju se šume, reke. Prirodna dobra postaju vlasništvo i sredstvo bogaćenja jedne grupe ljudi. Akcija Međunarodne organizacije rada „Bezbednost + zdravlje za sve“ se u potpunosti podrži od strane svih aktera na našoj političkoj i sindikalnoj sceni. Podeli se nekoliko pamfleta, ukaže se na poražavajuću sliku u Srbiji i to bude početak i kraj“, navodi Savić.

Nema suštinskih poteza Socijalno-ekonomskog saveta, resornog ministarstva, niti Vlade Republike Srbije, ističe se u saopštenju.

„Doduše, ima Zakona, ali se oni, kao i mnogi drugi, u praksi ne poštuju. Ima i radnika uplašenih za egistenciju i gubitak posla koji ne pitaju za uslove rada. Bitno je da se ima posao, a stres, zbog loših uslova rada, lečiće se kasnije. Kasnije će se i razmišljati i o svim drugim bolestima koje su prouzrokovane zbog rada sa materijalima od azbesta, zbog nemanja zaštitne opreme za zaposlene koji su prilikom rada izloženi suncu“, ističe predsednica ASNS.

Kasnije će se, kaže, razmišljati i o prevenciji.

„Ali na žalost, kada razmišljanje sprovedemo u delo, uglavnom bude kasno“, zaključuje Savić.

Komentari

Vaš komentar