Savić: Ne vidim ništa novo u Open Balkan, to je jednom već bilo potpisano

Biznis 29. jul. 202115:554 komentara
Podeli:
Izvor: N1 (arhiva)

Inicijativa za regionalnu saradnju Mini Šengen, koja obuhvata Albaniju, Severnu Makedoniju i Srbiju, a od danas ima novo ime - Otvoreni Balkan (Open Balkan), dobra je, jer će za te države važiti ista pravila u izvozu uvozu robe i slobodnom pristupu radne snage, ali je to jednom već bilo potpisano i ne vidim tu ništa novo, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

„Ta inicijativa je već jednom potpisivana između tri države i dobra je jer će, naročito leti, olakšati transport robe, pošto će jedan sertifikat o fitosanitarnoj ispravnosti robe važiti na teritoriji sve tri države“, rekao je Savić, kometarišući tri potpisana memoranduma između Srbije, Makedonije i Albanije o izvozu, kretanju radne snage i saradnji u zaštiti od katastrofa.

Povezane vesti

Na kraju Foruma za regionalnu ekonomsku saradnju u Skoplju su potpisana tri memoranduma o saradnji – Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku u Skoplju dogovoreno je i da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a memorandume su potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev.

Savić je rekao da će ta inicijativa omogućiti da na teritoriji te tri države važe ista pravila i da će to, bez obzira što nije reč o velikim teritorijama, olakšati poslovanje privrede, pa „ko bude bolji taj će uspeti“.

„To je već jednom potpisano 2019. godine i dogovoreno je da građani mogu putovati sa ličnim kartama i da je otvoreno tržište radne snage. Ne vidim sada ništa novo u potpisanim trilateralnim memorandumima“, rekao je Savić.

Dodao je da su potpisnici memoranduma verovatno hteli još jednom da potvrde dogovor, a da su „uskoro i izbori“.

„Kada je ta inicijativa potpisana, najviše straha u Srbiji je bilo da će radna snaga iz Albanije preplaviti srpsko tržište, ali se to nije dogodilo“, rekao je Savić i istakao da je važno da taj dogovor i funkcioniše.

Komentari

Vaš komentar