Sastanak frilensera i Pašalića: Zaštitnik još čeka tri odgovora Poreske uprave

Biznis 08. feb 202119:0355 komentara
Izvor: Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Zaštitnik građana još čeka da Poreska uprava Srbije dostavi tražene informacije - kada je sprovodila kontrolu prethodnih godina, koliko je kontrola sprovela od oktobra 2020. do sada i kako je obaveštavala ljude o njihovim obavezama, tj. sve kampanje koje je imala, kaže za portal N1 Katarina Pavlović, pravnica Udruženja radnika na internetu, posle održanog sastanka predstavnika frilensera sa predstavnicima institucije Zaštitnika građana.

Današnji sastanak je, prema rečima Katarine Pavlović, trajao nešto više od dva sata i bio je „najprijatniji koji su frilenseri imali do sada“.

„Mi smo na sastanku izneli svoju argumentaciju i na koji način smatramo da bi to moglo da bude rešeno. Oni su nam rekli da će, kada dobiju odgovor Poreske uprave, možda – imajući u vidu šta su danas čuli – tražiti još neke informacije od Poreske uprave. Posle toga će dati mišljenje ili preporuku“, navodi Katarina Pavlović. 

Ona dodaje da je poznato da preporuke Zaštitnika građana nisu obavezujuće, ali da u 90 odsto slučajeva institucije prihvataju tu preporuku. Očekuje se da će Poreska uprava svoje odgovore Zaštitniku dostaviti ove nedelje.

„Očekujemo da ćemo i mi imati odgovore tokom febuara meseca. Protesta će verovatno biti, ali sada koristimo vreme da se više povezujemo sa članovima našeg udruženja, da vidimo šta ćemo i kako dalje. Želimo da nam udruženje bude što više demokratsko – mnogima još nije jasno šta ponuda Poreske uprave u stvari znači, kada je reč o oporezivanju frilensera“, navela je Katarina Pavlović.

Kako dodaje, većina članova je odbila ponudu Poreske uprave.

„Tačnije, svi smo protiv, do sada smo dobili samo jedan delimično pozitivan komentar i to ne u smislu da će ta osoba prihvatiti reprogram koji nude poreznici, već samo komentar da nisu pregovori baš propali i da su poreznici ipak nešto smanjili dug“, navodi Katarina.

To, kako smatra – ipak nije dovoljno.

Podsetimo, u petak su pregovori države sa predstavnicima frilensera neuspešno okončani.

Država je frilenserima ponudila reprogram, uz otpis kamate i plaćanje duga na rate tokom deset godina. Svi postupci oko naplate poreza bili bi obustavljeni do kraja aprila, do kada bi bio izmenjen Zakon o porezu na dohodak građana.

U predlogu se nudi da se frilenserima priznaju normirani troškovi u visini od 43 odsto ostvarenih prihoda. To bi značilo da se od zarađenih 100 evra, oduzima 43 evra, dok ostatak od 57 evra čini poresku osnovicu, na koju se plaća porez na prihode i doprinosi za PIO i zdravstvo.

Mogućnost za reprogram na deset godina nemaju građani koji su prihode iz inostranstva stekli izdavanjem stanova, apartmana i drugih nekretnina, oni koji su novac zarađivali kockajući se onlajn, kao ni oni koji su prihodovali od trgovine kriptovalutama.

Komentari

Vaš komentar