Samostalni sindikat: Menadžmentu Fijata tehnološki višak 1.541 radnik

Biznis 26. maj. 202218:20 > 21:0951 komentara
Podeli:

Menadžment kragujevačkog Fijata održao je hitan sastanak sa Samostalnim sindikatom fabrike i zaključio da je 1.541 radnik tehnološki višak, saopštio je medijima predsednik Samostalnog sindikata Fijata Saša Đorđević.

Povezane vesti:

„Predočeno nam je da kompanija smatra da je višak 1.541 radnik, od 2.016 zaposlenih. Zaposlenima će biti predložen program sa samo dve mogućnosti: Odlazak na rad u inostranstvo u trajanju od dve godine ili napuštanje fabrike uz zakonski socijalni program, što je minimalna zakonska obaveza poslodavca. Predstavnici kompanije nisu usvojili primedbe sindikata. Dat nam je socijalni program sa listom radnika koji su tehnološki višak“, kaže Đorđević.

Sindikat istiće da je program dostavljen Nacionalnoj službi zapošljavanja.

Među 1.541 radnikom koji su višak, nalazi se i predsednik reprezentativnog sindikata (Samostalnog), njegov zamenik i članovi Odbora istog sindikata.

„Pozivamo predsednicu Vlade da upozori Fijat, da ne poziva radnike pre sastanka sa njom, zakazanog za ponedeljak 30.maj kako bi ih upoznali sa ponudom. Očekujemo da gradonačelnik Kragujevca, koji je izjavljivao da Grad i Republika neće dozvoliti otpuštanje radnika, preduzmu potrebne radnje, da se osujeti namera kompanije Fijat. Pozivamo radnike da se ne izjašnjavaju o ponudi Fijata do ponedeljka 30. maja, kada će se održati sastanak sa predsednicom Vlade“, stoji u saopštenju Samostalnog sindikata kragujevačkog Fijata.

Samostalni sindikat iz Fijat Plastika osudio otpuštanje 90 odsto radnika, najavljuje blokade

Samostalnog Sindikata Metalaca Srbije „Magneti Marelli“, jedini reprezentativni sindikat u Fijat Plastiku, najoštrije je osudio pokušaj Fijata da otpusti oko 90 odsto radnika ove kompanije, navodi se u saopštenju.

„Našem sindikatu je danas predat zvaničan predlog restruktuiranja kompanije, gde se planira otpustanje 44 radnika, što je gotovo kompletna proizvodnja, ostaje samo nekolicina ljudi koji su u kancelarijama. Predlog je predstavljen uprkos tome što je generalni štrajk u toku, a na spisku se nalazi celokupno članstvo sindikata sa članovima štrajkačkog odbora“, ističe se.

Dodaje se da će predstavnici ovog sindikata na sastanku u ponedeljak sa premijerkom tražiti da država zaštiti sve radnike kompanije Stelantis u Srbiji, za čija radna mesta je davala subvencije.

„U suprotnom, ukoliko ne nađemo adekvatno rešenje, bićemo prinuđeni da u roku od 24 sata krenemo u najradikalniju sindikalnu borbu i blokiraćemo ceo grad Kragujevac, a odmah potom i autoput“, poručuju sindikalci.

Komentari

Vaš komentar