Rusija saopštila da je platila 117 miliona dolara dospele tranše duga

Biznis 17. mar 202217:439 komentara
ruska rublja američki dolar
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Rusija je saopštila danas da je platila prvu tranšu dospelog duga i za sada se udaljila od mogućnosti neizvršenja plaćanja u vreme kada su joj sredstva u inostranstvu zamrznuta zbog uvođenja zapadnih sankcija.

„Nalog za plaćanje nadoknade za interes na obveznice… ukupne vrednosti od 117,2 miliona dolara je izvršen“, saopštilo je rusko ministarstvo finansija.

Pročitajte još:

Ministarstvo je navelo da je poslalo sredstva jednoj „stranoj banci“ 14. marta. Moskva je imala do 16. marta da isplati tih 117 miliona dolara, kao prvu tranšu dospelog duga u nizu drugih, očekivanih u martu i aprilu.

Zbog ruske vojne intervenciju u Ukrajini deo rezervi te zemlje koje se drže u inostranstvu, oko 300 milijardi dolara, zamrznut je u okviru zapadnih sankcija.

Zbog sankcija strahovalo se da Moskva više neće biti u mogućnosti da vraća dugove i da joj preti da propusti isplatu dospele rate. Kada se to desi državi se prekida pristup finansijskim tržištima i dovodi u pitanje njeno vraćanje tim tržištima više godina.

Finansijski svet je pažljivo pratio šta će se desiti kako se približavao datum za plaćanje dospelih obaveza, kada je zemlja pogođena sankcijama bila na ivici da propusti isplatu svog međunarodnog duga prvi put od boljševičke revolucije u 20. veku.

Komentari

Vaš komentar