Roditelji: Škola nas danas obaveštava da deca ujutru ne putuju na rekreativnu

Biznis 02. jun. 202120:36 > 21:1341 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Na prošle godine delimično uplaćenu rekreativnu nastavu učenici škole "Zaga Malivuk" u Beogradu trebalo je da krenu u četvrtak, 3. juna. Samo dan ranije, roditelje već spakovane dece škola je oko podneva porukom obavestila da se nastava u prirodi - otkazuje. Revoltirani roditelji, u razgovoru za portal N1, ističu da su svi zatečeni, da su bili ubeđeni da su eskurzije i rekreativne nastave dozvoljene, jer ih je škola u maju obavestila da se uplati preostali novac i da se na Rudnik putuje 3. juna.

Već spakovani i spremni za sutrašnji polazak porukom su danas obavešteni da se putovanje – odlaže.

Pročitajte još:

„Uplatu na rate za rekreativnu nastavu počeli smo pre proglašenja pandemije koronavirusa. I potom je sve stalo. Ponudili su nam još prošle godine da decu u junu pošaljemo na nastavu u prirodi na Rudnik, ali niko od roditelja to nije hteo da učini iz bezbednosnih i zdravstvenih razloga, jer nismo znali kakav je virus“, kaže za portal N1 Nataša, majka učenice Osnovne škole „Zaga Malivuk“, koja je trebalo sutra da otputuje na rekreativnu nastavu.

Posle im je, navodi, rečeno da ne mogu da vrate novac, već da će sačekati povoljniju zdravstvenju situaciju.

„I čekali smo povoljniju. U maju nas obaveštavaju da uplatimo tokom meseca sve preostale rate – a bilo je onih koji su to još prošle godine učinili, i da se putuje 3. juna. Danas oko podneva dobijamo poruku u kojoj nas obaveštavaju da se na put – neće ići“, navodi ova mama.

U obrazloženju koje je potpisano sa „zaposleni škole“ navodi se da se planirano putovanje pomera „za termin u pvoj polovini juna do potpunog zadovoljenja svih neophodnih uslova za bezbedan boravak dece u odmaralištu“.

Roditelji su revoltirani i ne veruju da nisu mogli da budu i ranije obavešteni o odlaganju rekreativne nastave.

„Tek danas vidim da su roditelji iz drugih škola imali drugačija saznanja – njima je rečeno da još nije dozvoljeno putovanje, da se čeka odluka Kriznog štaba o tome. Danas je većina roditelja i videla saopštenje Ministarstva prosvete s kraja maja u kojem se navodi da je preporuka da se đačke eskurzije i nastava u prirodi odloži – do daljeg, tj. do odluke Kriznog štaba. Ali nije mi jasno zašto je naša škola čekala da nas o tome obavesti dan pred putovanje“, kaže Snežana, majka drugog učenika iste škole.

Sedmodnevni boravak u dečjem centru na Rudniku roditelje je koštao oko 20.000 dinara. Svi su uplate počeli još pre proglašenja epidemije koronavirusa, a postoje, kako nam kažu roditelji – i oni koji su još 2020. uplatili ceo iznos.

„Nemamo pravo za sada na povrat tog novca, tadašnja direktorka škole nam je rekla da je novac uplaćen dečjem centru na Rudniku na ime rezervacije i da se i na nas odnose zamenska putovanja, a povrat novca bismo mogli da dobijemo tek 2022. godine. I onda nas sada u maju zovu, šalju nam obaveštenje i uplatnice da uplatimo ostatak -naravno oni roditelji koji žele da pošalju decu na rekreativnu nastavu, kako bi mogli da putuju 3. juna. I za sve to vreme škola mora da zna da ta putovanja nisu dozvoljena“, navodi Snežana.

Šta kaže Ministarstvo

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za portal N1 ističu da je ministarstvo ranije uputilo školama dopise koji se odnose na način realizacije ekskurzije i nastave u prirodi.

„U dopisu je ukazano na obavezu poštovanja mera bezbednosti i zaštite zdravlja u skladu sa preporukama nadležnih organa i institucija. Imajući u vidu upravo bezbednost učenika i zaposlenih, školama je sugerisano da u okviru školskih dokumenata planiraju realizaciju ekskurzija i nastave u prirodi kada se za njihovu realizaciju steknu u potpunosti bezbedni uslovi, odnosno kada bude doneta odluka Kriznog štaba“, navodi se u odgovoru ministarstva.

Pitanje eventualnog povrata novca na ime već uplaćenih rekreativnih nastava – nije u nadležnosti ministarstva.

„Kada je reč o ekskurzijama i nastavi u prirodi, koje su bile u planu, u prethodnoj školskoj godini, a koje zbog nepovoljnih epidemioloških okolnosti nisu realizovane, važno je imati u vidu da ugovore, u skladu sa odgovarajućim propisima i nakon realizovanih procedura, sklapaju škole, te da su tim ugovorima i regulisana međusobna prava i obaveze škole i organizatora ekskurzije, odnosno agencije“, ističe Ministarstvo prosvete.

Sedmodnevni boravak na Rudniku, od 3. do 9. juna, uz pun pansion, prema rečima roditelja sa kojima smo razgovarali, košta oko 20.000 dinara.

„Ako su znali da nije zdravstveno bezbedno putovati, zašto nam nisu ranije rekli da ne šaljemo decu? Trebalo je na vreme da nam kažu da sačekamo, a ne ovako – danas za sutra. Uz sve to, deo novca smo uplatili još prošle godine i pri tome nam je nedavno rečeno da ko god nije podmirio sve rate ima mesec dana da plati sve. Mnogi ljudi odvajali su odjednom iznose i po 10.000 dinara. Roditelji uopšte nisu dovodili u sumnju odluku škole da se putuje“, navodi Nataša.

Komentari

Vaš komentar