Rio Tinto: Svesni smo važnosti da javnost razume razvoj projekta „Jadar“

Biznis 20. apr. 202115:4421 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Direktorka Rio Save, dela rudarske kompanije Rio Tinto, rekla je da je ta kompanija svesna izazova i važnosti da šira javnost razume kako se projekat „Jadar“ razvija, kako će se uklopiti u lokalnu zajednicu, kako se kompanija odnosi prema oblasti zaštite životne sredine, i kako će razvoj ovog projekta doprineti lokalnoj privredi, obezbediti poslove, i doprineti srpskom društvu, saopšteno je iz te kompanije, posle prvog u nizu otvorenog sastanka na teme u vezi planiranom gradnjom rudnika Jadarita kod Loznice.

Oko 80 učesnika prisustvovalo je otvorenom onlajn sastanku koji je kompanija Rio Tinto organizovala u cilju da zainteresovanim stranama pruži tačne informacije o projektu „Jadar“ i nastavi aktivno da razgovara o svim pitanjima u vezi sa projektom.

Povezane vesti

Na sastanku je, kako se navodi, odgovoreno na brojna pitanja o procedurama dobijanja dozvola za izgradnju rudnika i procesnog postrojenja, što je proces kroz koji projekat „Jadar“ trenutno prolazi. Razgovaralo se takođe i o narednim koracima, statusu izrade studija o proceni uticaja na životnu sredinu kao i o načinu na koji javnost u Srbiji može biti aktivno uključena u dalji razvoj projekta.

„Svesni smo interesovanja za razvoj projekta ‘Jadar’ i želim još jednom da istaknem da je kompanija Rio Tinto uvek otvorena za razgovor kako bi ‘Jadar’ mogli da predstavimo široj javnosti“, rekla je Vesna Prodanović i dodala da od početka projekta blisko sarađuju sa svim zainteresovanim stranama kako bi obezbedili da se projekat odvija odgovorno i u interesu svih – i građana, i države i same kompanije.

Održani otvoreni sastanak je prvi u seriji otvorenih sastanaka koje će kompanija nastaviti da organizuje svakih šest nedelja, na teme u vezi sa razvojem projekta. Sledeći sastanak je planiran za 1. jun na temu „Upravljanje vodama u okviru projekta Jadar“, zatim 13. jula „Upravljanje otpadom u okviru projekta Jadar“ i 24. avgusta „Proces prerade minerala jadarita“.

U saopštenju se dodaje da je za Rio Tinto „od velike važnosti transparentnost, informisanost i dijalog sa svim zainteresovanim stranama o pitanjima od interesa u toku celokupnog procesa razvoja projekta“, kao i da je do sada organizovala preko 30 sastanaka sa predstavncima lokalne zajednice i civilnim sektorom.

Najava Rio Tinta da će u okolini Loznice početi izgradnju podzemnog rudnika za eksploataciju Jadarita, iz kojeg se dobija litijum za proizvodnju baterija za električne automobile, izazvala je negodovanje meštana iz doline reke Jadar i ekoloških organizacija, koji traže zabranu otvaranja rudnika.

Oni su početkom aprila prikupili više od 62 hiljade potpisa za peticiju „Rio Tinto – Marš sa Drine“.

Iako su predstavnici Rio Tinta obećali da će poštovati najstrože kriterijume zaštite životne sredine, meštani su ubeđeni da izgradnja rudnika može izazvati ekološku katastrofu, a da kompanija i institucije, ni kroz studiju izvodljivosti ni kroz procenu uticaja na životnu sredinu, ne mogu dokazati da je ovaj projekat izvodljiv.

 

Komentari

Vaš komentar