RERI: Državna pomoć kompaniji Linglong tajer nije u skladu sa zakonom

Biznis 10. mar. 202112:127 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Komisija za kontrolu državne pomoći nezakonito je odobrila državnu pomoć kompaniji "Šandong Linglong tajer" (Shandong Linglong Tire) za izgradnju fabrike guma u Zrenjaninu u iznosu od 83,49 miliona evra, saopštio je danas Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

Komisija je 5. juna prošle godine nezakonito odobrila državnu pomoć kompaniji „Šandong Linglong tajer“, u iznosu od 83.490.605 evra, jer investitor i Ministarstvo privrede nisu prijavili komisiji celokupnu državnu pomoć koja je odobrena kompaniji, a komisija je propustila da utvrdi i indirektnu pomoć koju je kompanija primila u formi izgradnje infrastrukture iz javnih sredstava, navedeno je u saopštenju.

Pomoć koju je država dodelila kompaniji „Šandong Linglong tajer“, kako je precizirano, sastoji iz dve komponente: opredeljenih novčanih sredstava u iznosu od 75.823.900 evra (koje joj je dodelilo Ministarstvo privrede) i 95 hektara zemljišta u vlasništvu grada Zrenjanina, procenjene vrednosti 7.666.705 evra (koje joj je dodelila Republička direkcija za imovinu).

Podseća se da je u martu 2019. potpisan Ugovor o otudjenju nepokretnosti u javnoj svojini, kojim je nešto više od 96 hektara zemljišta preneto neposrednom pogodbom, bez naknade u vlasništvo firme „Linglong International Europe“, a dokument su potpisali direktori te kompanije i Republičke direkcije za imovinu Srbije.

„Zakon o kontroli državne pomoći propisuje da se državna pomoć ne može dodeliti pre nego što Komisija donese rešenje kojim se ocenjuje da je usklađena sa pravilima o kontroli državne pomoći. Ostaje nejasno kako to da se na dnevnom redu Komisije za kontrolu državne pomoći ovo pitanje našlo nešto više od godinu dana nakon potpisivanja ugovora“, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je i da pored toga, ni kompanija „Linglong“ ni Ministarstvo privrede nisu prijavili celokupnu pomoć primljenu od države: pomoć dodeljenu kroz dugoročno oslobadjanje od poreza na dobit i bescarinski uvoz, od doprinosa za uredjenje gradjevinskog zemljišta, kao i indirektnu državnu pomoć koju je „Linglong“ primio u formi izgradnje infrastrukture iz javnih sredstava, koja je preovladjujuće usmerena za potrebe njegove investicije.

Iz RERI su ukazali da se Srbija, potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, obavezala da pre nego što državna pomoć bude odobrena mora da obezbedi da će nosilac projekta poštovati propise iz oblasti zaštite životne sredine.

„Primalac državne pomoći od samog početka realizacije projekta pribegava podeli jedinstvenog projekta na više zasebnih celina, izbegavajući da se projekat u celini ocenjuje, čime nesumnjivo krši propise koji regulišu procenu uticaja na životnu sredinu“, ističe RERI.

Takođe, kako je navedeno, investitor ne poseduje uslove nadležnog zavoda za zaštitu prirode, bez kojih je nemoguće utvrditi uticaj na životnu sredinu, a naročito uticaj projekta na floru i faunu, što je važno imajući u vidu da se specijalni rezervat prirode Carska bara nalazi na udaljenosti od samo dva kilometara od lokacije na kojoj se planira realizacija projekta.

„Najzad, imajući u vidu neto sadašnju vrednost investicije koju je Linglong procenio na 645 miliona evra, sa uračunatom pomoći i očekivanom internom stopom dobiti od 34 odsto za period investicije od osam godina, ukupna pomoć koju je Linglong dobio od Srbije izvesno prevazilazi dozvoljeni prag pomoći za velike investicione projekte“, navedeno je u saopštenju.

Komisija zasniva odobrenje ove državne pomoći, smatra RERI, na argumentaciji da investicija Linglonga doprinosi ostvarenju cilja od zajedničkog interesa, kao i da ima podsticajno dejstvo, pri čemu ovakve zaključke Komisija donosi na osnovu izjava investitora, a bez ocene konkretnih materijalnih dokaza.

RERI ukazuje da se „olakim dodeljivanjem državne pomoći, koja zapravo povećava ukupnu profitabilnost već profitabilnog projekta, neodgovorno raspolaže državnim novcem što dovodi do velikih gubitaka za gradjane Srbije, a sve u korist privatnih interesa stranih investitora“.

Komentari

Vaš komentar