Reljanović: Novi zakon daje radnicima minimalna prava, sve u korist poslodavca

Biznis 23. sep 202118:476 komentara

Iako je pre nekoliko meseci poručeno da iz ministarstva rada neće izači nijedan zakon na štetu radnika, za novo zakonsko rešenje koje treba da reguliše sezonske poslove pravnici kažu da će smanjiti radnička prava. Javna rasprava o tom zakonu završena je 22. septembra, a prema rečima Marija Reljanovića iz Instituta za uporedno pravo, novi zakon zadržava sva rešenja koja su zamerana i prethodnom, a najveća je novina što se proširuje sa poljoprivrendih delatnosti, na turizam, usluge, ugostiteljstvo, građevinu, pomoć u kući. I što će obuhvatiti veći broj radnika.

Ovaj zakon, smatra Mario Reljanović,  ne sadrži nijedan mehanizam suzbijanja rada na crno.

Pročitajte još:

„On se ceo zasniva na činjenici da će poslodavci biti zadovoljni da im se ponudi značajno jeftiniji radnik, značajno niže stope doprinosa koje će plaćati za tog radnika i da će samo zbog toga, bez ikakvih drugih podsticaja, svoje radnike na crno prevesti u legalne tokove“, navodi Reljanović.

To je, ističe – dvostruko loše.

„Prvo, ne može se očekivati od poslodavaca da će bez efikasnog i efektivnog nadzora nad zakonom tako nešto uraditi jer ni do sada nisu to radili – praktično se poslodavci nagrađuju za prethodno nezakonito ponašanje. A, drugi razlog je što zakon ne sadrži nijedan efikasan mehanizam koji bi sprečio poslodavca da otpusti radnike koji su sada u radnom odnosu i da ih onda zaposli u novi režim rada van radnog odnosa, koji će za njega biti daleko jeftiniji. Tu je naravno opasno što je će nekoliko hiljada ili nekoliko desetina hiljada u ovim delatnostima izgubiti značajan broj prava koji sada ostvaruje“, upozorava Reljanović.

Osoba koja sada radi na crno, kaže Reljanović – u boljem je položaju nego oosoba koja će po novom zakonu raditi u tom legalnom obliku poslovanja.

„Razlog je što onaj ko radi u crno može da zatraži sudsku zaštitu – da sud utvrdi da se nalazi u radnom odnosu i da ostvari sva prava iz radnog odnosa. A, neko ko se nalazi u tom novom predviđenom formatu rada će se nalaziti u legalnoj formi rada i neće ostvarivati gotovo nijedno pravo koje ostvaruju zaposleni, niti će imati pravo na sudsku zaštitu. Mi smo, praktično, kao što bi to rekle neke moje kolege – legalizovali rad na crno, odnosno dali smo neka minimalna prava radnicima, sve ostalo u ovom zakonu ide u korist poslodavaca“, ukazuje Reljanović.

Komentari

Vaš komentar