Regionalna takmičenja učeničkih kompanija za srednjoškolce širom Srbije

Biznis 26. apr 202118:52
Podeli:
Izvor: N1

Od 19. do 23. aprila realizovana je nedelja učeničkih kompanija koju je obeležio preduzetnički duh mladih našeg regiona. Organizacija Dostignuća mladih uz podršku partnera - USAID Serbia, Ministarstva privrede, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kompanija ManPowerGroup i TeleGroup - realizovala je regionalna takmičenja učeničkih kompanija za srednjoškolce širom Srbije.

Više od 250 učenika iz 50 učeničkih kompanija iz 19 gradova, iz svih delova Srbije, predstavilo je svoje preduzetničke ideje, a 20 pobedničkih timova iz pet regiona plasiralo se na nacionalno finale – čiji pobednik će predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija.

Prvo mesto u regionu jugoistočne Srbije odnela je učenička kompanija pod nazivom „Ekolim“ iz gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu. Ova kompanija se bavi proizvodnjom solarnih kolektora napravljenih od – limenki.

Ideja koja je osvojila prvo mesto za vojvođanski region dolazi iz medicinske škole „Draginja Nikšić“ iz Sremske Mitrovice i tima pod nazivom „Green Active“ koji je kreirao liniju kozmetike za kosu na bazi spanaća.

Beogradski pobednici iz učeničke kompanije pod nazivom „Mellisi“ dolaze iz Farmaceutsko-fizioterapeutske škole i bave se proizvodnjom proizvoda za jačanje imuniteta i proizvodima za negu lica i tela na bazi meda – koji ne sadrže nikakve štetne sastojke.

Pobedu su u Jugozapadnu Srbiju doneli učenici iz Požege i poljoprivredne škole sa domom učenika „Ljubo Mićić“ koji su pokrenuli sajt za onlajn prodaju proizvoda koje kreiraju učenici iz Požege, Pirota i Svilajnca.

I Centralna Srbija je dobila svoje pobednike koji dolaze iz Prve kragujevačke gimnazije, a predstavili su ideju i kompaniju pod nazivom „Edu games“ – interaktivne igrice koje utiču na psihomotorni razvoj, kao i kognitivne sposobnosti dece u najmlađem uzrastu.

„Mi smo obrazovni program i ne bavimo se time šta će sa učeničkom kompanijom biti nakon toga, ali je to dobra uvertira da ih imamo što više. Tim mladim ljudima na lokalu treba pomoći. Oni koji bi pored nastavnika i škole trebalo da ih potpomognu jesu lolakalni biznisi, lokalne samouprave koji treba da se pobrinu o razvoju tih ideja. Naravno da mlade ljude ne treba zaustavljati u momentu ukoliko želi da studira i da se usavršava. Možemo da nađemo način da se ta učenička kompanija razvija, da pomognemo, da im damo specijalne uslove na x godina. Nije lako biti početnik u poslu sa 19 i početnik u poslu sa 38 godina“, rekao je za Infobiz Darko Radičanin iz Dostignuća mladih iz Srbije.

Komentari

Vaš komentar