Rebalans budžeta zbog većih prihoda, Fiskalni savet pozdravlja, ali i upozorava

Biznis 26. okt 202119:1911 komentara

Narodna skupština po hitnom postupku i bez amandmana usvojila je rebalans koji je predložilo Ministarstvo finansija. Povećani prihodi od milijardu i petsto miliona evra otvorili su prostor i za uštedu i za dodatne troškove. Fiskalni savet pozdravio je smanjenje minusa u državnoj kasi, ali je i upozorio da su rashodi paušalno objašnjeni.

Ovo je glavni uzrok znatno punijeg budžeta Srbije nego što je to bilo očekivano – potpuna otvorenost i nepostojanje mera protiv kovida doveli su do mnogo bolje naplate PDV i prihodi su prebacili pesimistička očekivanja sa početka godine. Zato je sada neophodan rebalans budžeta.

Povezane vesti

„Radi se o dokumentu koji je izuzetno pozitivan, a razlog za donošenje su mnogo bolji rezultati od očekivanih. Mi smo u devet meseci ostvarili bolji rezultat od 1,5 milijardi evra. I ono što želimo kroz rebalans jeste da na pravi način prerasporedimo taj novac, a to je na podizanje životnog standarda, podizanje konkurentnosti privrede i daljeg ulaganja u kapitalne projekte“, kaže ministar finansija Siniša Mali.

Fiskalni savet pozdravio je smanjenje deficita koji je rebalansom oboren na i dalje visokih 4,9 odsto BDP-a. Zamerka Saveta zaduženog za kontrolu javnih finansija jeste netransparentnost. Pojedina ministarstva, kao i na primer Kancelarija za javna ulaganja uopšte nisu obrazložili na šta će potrošiti novac. Samo su upisane stavke i to vrtoglave. Reč je o desetinama i stotinama miliona evra.

„Pre svega se tu radi o nečemu da se jednom desi, to bi bila aljkavost. Ali već nekoliko godina pojedini korisnici budžeta ne obrazlažu na šta troše novac. Ako imate neke stavke od 100 miliona evra ili 200 miliona evra, to ne znači automatski da su u pitanju sporne stavke, ali znači da ih treba objasniti o čemu je tačno reč“, kaže član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

Fiskalni savet upozorava na novi nadolazeći ekonomski problem. Kako kaže Altiparmakov, svetska inflacija se otrgla kontroli i ima indicija da to nije privremeno. Povećanje inflacije će neminovno odraziti na kamatne stope po kojima se Srbija zadužuje, zaključuje Altipamakov i poziva na smanjenje budžetskog deficita kako Srbija ne bi rizikovala krizu duga.

Komentari

Vaš komentar