Rast zaduženosti privrede: Na svaki sopstveni dinar – 1,69 pozajmljenih

Biznis 11. jun 202115:10 > 15:17
Podeli:
Radno vreme, produženo radno vreme, radnici, magacin, utovar istovar, pošiljka, paket, pakovanje
Izvor: Shutterstock

Stepen ukupne zaduženosti privrede Srbije je porastao, pa privrednici na jedan dinar sopstvenog kapitala koriste 1,69 dinara pozajmljenog novca, pokazuju podaci iz završnih računa preduzeća i preduzetnika za 2020. godinu, koje je analizirala Agencija za privredne registre. Ukupne obaveze privrednih društava tako su dostigle 10.758,8 miljardi dinara.

Finansijski kapaciteti privrede su u prošloj godini uvećani, ali su porasli i ukupni gubici. Da bi prevazišla poteškoće u poslovanju, privreda se pojačano zaduživala, a problem sa očuvanjem likvidnosti, koji je i prethodnih godina bio prisutan, u protekloj godini je neznatno ublažen“, rekla je Ružica Stamenković, registratorka Registra finansijskih izveštaja u APR.

Pročitajte još:

Povećana je poslovna imovina privrednih društava i njena vrednost je 17.178,2 milijardi dinara, dok je kapital uvećan na 8.029,5 milijardi dinara.

„Više od dve trećine tih kapaciteta koncentrisano je u pet sektora – prerađivačka  industrija, trgovina na veliko i malo, građevinarstvo, snabdevanje električnom energijom i gasom i saobraćaj i skladištenje. Takođe, veliki sistemi angažuju 43,4 odsto poslovne imovine i 50,2 odsto kapitala. Značajan udeo imaju i javna preduzeća, kojima pripada 14,9 odsto poslovne imovine i 20,9 odsto kapitala“, navodi se u izveštaju APR.

Pomenuti sektori, koji su raspolagali sa najvećom poslovnom imovinom i kapitalom, ujedno su iskazali i najveće obaveze i gubitke, te oni nose čak 70,3 odsto obaveza i 66,9 odsto gubitka privrede.

Intenzivnijim zaduživanjem ukupne obaveze privrednih društava porasle su za 10,4 odsto i dostigle su, prema APR – 10.758,8 miljardi dinara, dok je ukupan gubitak, kumuliran u iznosu od 3.818,5 milijardi dinara, povećan za 8,5 odsto.

„Analiza obrađenih podataka pokazuje i da su sopstveni izvori privrednih društava u protekloj godini povećani za dva odsto i oni su iskazani u vrednosti od 6.382,1 milijardi dinara“, navodi APR.

Stepen zaduženosti najveći u prerađivačkoj industriji

Stepen ukupne zadužnosti porastao je sa 1,56, koliko je bio u 2019. na 1,69 u 2020. To znači da na dinar sopstvenog kapitala firma koristi 1,69 dinara pozajmljenog novca.

Tako na jedan dinar sopstvenog kapitala u prerađivačkoj industriji dolazi 2,26 dinara pozajmljenih izvora. U trgovini na veliko i malo na dinar svog kapitala dolazi 2,27 dinara pozajmljenog novca, a u građevinarstvu 2,29 pozajmljenih dinara. Prema podacima APR, preduzeća koja se bave saobraćajem i skladištenjem na jedan sopstveni dinar koriste 1,35 pozajmljenih dinara, dok u sektoru snabdevanja električnom energijom i gasom stepen ukupne zaduženosti 0,76 – na svaki svoj dinar koriste 76 para pozamljenog novca.

Ružica Stamenković je, povodom objavljivanja publikacije „Godišnji izveštaj o poslovanju privrede u 2020. godini“, istakla da je u uslovima kada je pandemija koronavirusa značajno pojačala rizike poslovanja, privreda Srbije uspela da zabeleži rast profitabilnosti i rast zaposlenosti, uz povećanje finansijskih kapaciteta, ali i obaveza i kumuliranih gubitaka.

Ukupan dobitak privrednih društava iznosi 433,5 milijardi dinara i veći je za 20,7 odsto od prošlogodišnjeg, a uz to broj zaposlenih je povećan za 43.592 radnika. U prilog povećanoj profitabilnosti, kako ističu u APR, govore i rastuće stope prinosa, pa je prinos na sopstveni kapital ostvaren po stopi od 6,8 odsto, a na ukupna sredstva po stopi od tri odsto.

Kao glavni nosioci pozitivnog rezultata, prema analizi APR, izdvajaju se sektori trgovine i prerađivačke industrije, sa dobitkom od 134,9 milijardi dinara i 131 milijardi dinara.

Ti sektori, ukazuju u APR, beleže stope prinosa na sopstveni kapital i ukupna sredstva znatno veće od proseka privrede, a kada je reč o visokoj profitabilnosti izdvajaju se društva iz sektora informisanja i komunikacija, koja su pored velikog iznosa dobitka (44,9 milijardi dinara) ostvarila i izuzetno visoke stope prinosa – na sopstveni kapital 16,7 odsto i na ukupna sredstva šest odsto.

Likvidnost je u 2020. godini, prema analizi APR na osnovu završnih računa privrednika, najviše bila ugrožena u sektorima saobraćaja i skladištenja i snabdevanja električnom energijom i gasom.

Komentari

Vaš komentar