Raspodela društvenog kapitala Dunav osiguranja – emisija 11 miliona novih akcija

Biznis 13. okt. 202117:122 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay

Vlada Srbije objavila je danas u Službenom glasniku odluku o prenosu društvenog kapitala kompanije Dunav osiguranje kojom će biti emitovano skoro 11 miliona novih akcija što je 2,6 puta više od postojećeg broja.

Društvenom kapitalu koji se raspodeljuje od 2,97 milijardi dinara pridružena je i neisplaćena dividenda ostvarena po osnovu kapitala u društvenom vlasništvu od 4,18 milijardi dinara čime se došlo do 7,15 milijardi dinara kapitala koji se raspodeljuje, saopštila je brokerska kuća Momentum.

Pročitajte još:

Od toga državi je pripalo pet milijardi dinara odnosno 7,7 miliona akcija, bivšim i sadašnjim radnicima 1,79 milijardi dinara odnosno 2,7 miliona akcija i Akcionarskom fondu 357,4 miliona dinara odnosno 548.154 akcije.

Emisija akcija biće sprovedena po nominalnoj vrednosti od 652 dinara po akciji.

Dunav osiguranje je ovom odlukom, kako se ukazuje u saopštenju, u obavezi da u roku od 30 dana sprovede podelu akcija zaposlenima, a rok za upis ne može biti kraći od 30 dana. Zaposleni će moći da upišu akcije u protivvrednosti 200 evra za svaku godinu radnog staža.

Momentum ističe da akcije Dunav osiguranja proteklih dana beleže veliki pad vrednosti s obzirom na dilutiranje akcionara (razvodnjavanje vlasničkog udela postojećih akcionara, prim. nov.) veće od očekivanog.

„Samo u poslednja dva dana akcije Dunava izgubile su na vrednosti skoro 20 odsto, a po poslednjoj ceni od 2.671 dinar očekivana tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 40,57 milijardi dinara, što je 345,1 milion evra“, ističe Momentum.

Komentari

Vaš komentar