Raspisan javni poziv za podsticanje zapošljavanja mladih – Moja prva plata

Biznis 20. avg. 202113:473 komentara
Podeli:
Frilenser, frilenseri, rad na kompijuteru, kompijuter, posao, onlajn posao
Izvor: Shutterstock

Narednih mesec dana trajaće javni poziv poslodavcima za realizaciju programa "Moja prva plata", koji je danas raspisala Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZZ). Kako je saopštila Vlada Srbije, cilj programa "Moja prva plata" je podsticanje osposobljavanja i zapošljavanje mladih, kao i pružanje podrške privredi u rešavanju problema sa nedostatkom kadrova.

U okviru drugog ciklusa programa „Moja prva plata“ 10.000 mladih do 30 godina imaće mogućnost da u periodu od devet meseci steknu svoje prvo praktično iskustvo u struci – kod preduzetnike, u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima kao i u javnom sektoru.

Pročitajte još:

„U 2021. godini izdvojena su veća sredstva za njihove mesečne naknade, pa će korisnicima programa sa srednjim obrazovanjem biti obezbeđena mesečna novčana naknada u iznosu od 22.000 dinara, a korisnicima sa visokim obrazovanjem u iznosu od 26.000 dinara“, navodi se u saopštenju Vlade.

Poslodavci imaju mogućnost da kandidatima koje odaberu uplaćuju dodatna sredstva u svakoj fazi trajanja programa.

Od 20. avgusta, u narednih mesec dana je otvoren poziv za prijavu kompanija za učešće u programu, dok će poziv za mlade biti otvoren od 1. do 31. oktbora.

Program „Moja prva plata“ je pokrenut prošle godine i postigao je, prema oceni Vlade, veliki uspeh, budući da je 8.453 mladih dobilo priliku da steknu prvo radno iskustvo kod 5.177 poslodavaca.

Prema podacima ankete učesnika prvog ciklusa programa, sprovedenoj tokom jula ove godine, više od 90 odsto mladih preporučilo bi ovakav način radnog angažovanja svojim prijateljima, a više od 80 odsto je iskazalo interesovanje da ostane da radi kod istog poslodavca nakon isteka ovog programa.

Komentari

Vaš komentar