Rakočević: Posle prodaje Nordeusa očekujem novi talas ulaganja

Biznis 03. jun. 202119:18 > 19:223 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Smatram da je prodaja Nordeusa odličan potez i da je, dugoročno gledano, to fantastična priča i za samu kompaniju, ali i za Srbiju, kaže za InfoBiz berzanski stručnjak, vlasnik "Senzal Capitala" Rade Rakočević.

Pregovori Nordeusa i američke kompanije Take two interactive počeli su još 2014. godine, prekidani su i nastavljani, a prodaja kojom su se okončali je odlična prilika da domaća IT kompanije napravi sledeći veliki iskorak, kaže Rade Rakočević.

„To je najteži trenutak koji neki vlasnik ima – kada treba da odluči kada je pravi trenutak da proda svoju kompaniju. Uvek postoje razlozi za i protiv prodaje. Lično mislim da je to odličan potez jer je Nordeus od 2010. u periodu konstantnog rasta. Bili su lideri u segmentu  fudbalske igrice na mobilnim telefonima. Broj korisnika konstantno je rastao, kao i prihodi. Ali, s druge strane – konkurencija ne spava. Sve više se pojavljuju druge igrice koje odvlači pažnju igrača“, obrazložio je svoj stav Rakočević.

Pročitajte još:

Korona je, kaže promenila način funkcionisanja i života i poslovanja.

„Segment igrica beleži novi rast i za njih je sada obnovljeno interesovanje. Siguran sam da je Nordeus objavio mnogo dobre rezultate, rast prihoda i vremena koje igrači provode na njihovoj igrici. Odluka o prodaji je dobra i to je, dugoročno gledano – fantastična priča i za Nordeus i za Srbiju“, navodi Rakočević.

On ističe da će uticaj ove prodaje osetiti i domaće IT tržište.

„Reč je o investiciji koja je otprilike jednaka iznosu za koji je Atlantik grupa kupila slovenačku Drogu Kolinsku. U okviru Droga Kolinske tada su bili – i još su: Soko Štark, Grand kafa i Palački kiseljak. Veličina te transakcije je zaista ogromna. Investitor koji je kupio Nordeus je renomirana kompanija koja se nalazi na berzi u SAD. Do sada su imali samo jednu investiciju u Barseloni i ovo je prva investicija u ovom delu Evrope“, naveo je Rakočević. 

U svim svojim saopštenjima Nordeus je, podseća Rakočević, izrazio stav da će kompanija nastaviti da funkcioniše, da će još ulagati i zaposliti još stručnjaka, da će nastaviti da grade i stvore još veću kompaniju. 

„Očekujem da će ulediti novi talas akvizicija iz različitih  industrija što će biti budu pozitivan signal za ukrupnjavanja“, naveo je sagovornik InfoBiza. 

Rade Rakočević ističe da ne zna da li će prodaja Nordeusa imati direktan uticaj na srpsk budžet.

„To zavisi kakva je struktura vlasništva. Ali, siguran sam da će kroz dalji rast firme, broja zaposlenih i prometa i aktivnosti i druge kompanije koje će sada više gledati na srpske IT firme iz gejming industrije dobiti priliku da postanu atraktivne za nove investitore. Posmatrano dugoročno – mislim da je ovo fantastična vest“, zaključio je Rakočević.

Komentari

Vaš komentar