Radosavljević: Ima prostora da se država odrekne još dela prihoda

Biznis 01. jul 202212:30
Podeli:

Profesor ekonomije na fakultetu FEFA Goran Radosavljević rekao je za N1 da ograničavanjem cena gasa i smanjenjem akciza na derivate nafte ne znači automatski da će gorivo biti jeftinije.

Povezane vesti:

„Do sada smo u prethodna dva meseca imali smanjenje akciza od 15 odsto, ovo je smanjenje za još 5 odsto. To znači da se država, usled rasta cena na svetskom tržištu, a zamrzavanjem maksimalnih cena u maloprodaji, odriče dela svojih prihoda. Smatram da to odricanje države nije dovoljno, država je dobila značajne prihode od početka godine zbog nivelacije cena u regionu. Država ima prostora da se odrekne još dela prihoda, smanjenje od 20 odsto nije dovoljno“, kazao je Radosavljević.

Kada je u pitanju poljoprivreda i ono što sami možete da proizvedete, Radosaljević kaže da Srbija proizvodi dovoljnu količinu šećera, ulja, brašna odnosno pšenice.

„Možete u nekom malo dužem roku da izdržite smanjanje ili ograničenje rasta cena. U ovom slučaju nafte gde smo zavisni od uvozne cene i kretanja na tržištu, ne možete tako dugo da izdržite. Kada je hrana u pitanju, zbog domaće proizvodnje koja postoji, možemo da izdržimo nešto duže, ali svako zamrzavanje cena u dužem periodu vodi do disbalansa, nestašica, sive ekonomije, prekogranične trgovine. Generalno nije dobro za jednu ekonomiju“, kazao je profesor za N1.

Komentari

Vaš komentar