Gradonačelnik Beograda: Novi toplovod će biti završen do kraja godine

Biznis 30. mar. 202111:413 komentara
Podeli:
Zoran Radojičić
Izvor: Tanjug/ Zoran Žestić

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da će novi toplovod od Vinče do Konjarnika, dužine oko devet kilometara, biti završen do kraja godine, saopštila je gradska uprava.

Radojičić je tokom obilaska radova na postrojenju za preuzimanje toplotne energije u okviru kompleksa sanitarne deponije Vinča rekao da su do sada urađena gotovo četiri kilometra toplovoda, da su deo infrastrukture koja se gradi i dve prepumpne stanice u kompleksu Vinča i toplani „Konjarnik“, i da je vrednost investicije 23,5 miliona evra.

Radojičić je rekao da je u ovom projektu najvažnije to što će se proizvoditi toplotna i električna energija.

„Energija će se proizvoditi na ‘zeleni’ način, energija koju dobijamo spaljivanjem komunalnog otpada biće korišćena kao toplotna energija. Ova investicija je od izuzetnog značaja, a ušteda na godišnjem nivou je oko dva miliona evra“, istakao je Radojičić.

On je naglasio da je ovaj projekat važan ne samo sa ekološke tačke gledišta već i za poboljšanje kvaliteta i komfora života građana, jer će kapaciteti grejanja toplane biti veći.

Radojičić je naveo da će se kapacitet toplane na Konjarniku povećati „bar 20 odsto, a u nekoj od sledećih grejnih sezona zasigurno će profunkcionisati ovaj način zagrevanja stanova“.

Ukupna snaga toplotne energije koja će se na ovaj način proizvoditi iznosi 56,5 megavata, naveo je Radojičić.

Komentari

Vaš komentar