Radojičić: „Kula Beograd“ će biti turistička i ekološka atrakcija

Biznis 21. maj. 202114:5924 komentara
Podeli:
Izvor: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obišao je "Kulu Beograd", najveći objekat u okviru projekta Beograd na vodi, na čijoj izgradnji je angažovano 750 radnika.

„Zgrada će biti visoka 168 metara, a trenutno su radovi na 150. metru. Očekujemo završetak glavnih radova do kraja godine, jer je projekat veoma zahtevan“, kazao je Radojičić, prenosi Beoinfo.

Radojičić je rekao da je do sada useljeno 870 stanova, a očekuje se da ih do kraja godine bude još oko hiljadu.

Kako je naglasio, „Kula Beograd“ je namenjena svim sugrađanima i gostima našeg grada, jer će se na njenom vrhu nalaziti vidikovac sa pogledom od 360 stepeni. Odavde će se pružati pogled na celu prestonicu, njene reke i znamenitosti, pa će Beograđani i turisti moći da sagledaju Beograd iz sasvim novog ugla.

„Karakteristični „uvijeni” oblik simbolično predstavlja obližnje ušće Save u Dunav i spajanje dve velike reke. U nivou drugog sprata, Kula će sa Galerijom Beograd biti povezana pešačkim mostom, odakle će se brzim liftovima stizati direktno do vidikovca. U podnožju ove kule je višenamenski plato, na kojem će tokom cele godine biti različitih javnih dešavanja za sve građane i posetioce Beograda. Posebno želim da istaknem da je izgled platoa inspirisan umetnošću evropskih trgova, ali su dizajneri uzeli u obzir i lokalno nasleđe i tradiciju, kao i urbanu kulturu Beograda“, kazao je Radojičić.

Izvor : Beoinfo

Gradonačelnik Beograda je posebno skrenuo pažnju na to koliko se vodi računa o ekološkom aspektu ovog projekta, energetskoj efikasnosti i zelenilu.

„Krov Galerije Beograd je šezdeset odsto prekriven zelenilom, to je najzeleniji trg u regionu, a brojne su i javne zelene površine, igrališta i parkovi“, rekao je.

Na prostoru projekta „Beograd na vodi“ biće ukupno 1,8 miliona kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora, istakao je Radojičić.

Komentari

Vaš komentar