Radnik.rs: Radnici podizvođačkih firmi EPS-a „na usluzi“ bez obaveza

Biznis 21. maj. 202112:3012 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Elektroprivreda Srbije (EPS) za različite usluge bez tendera angažuje preduzeća koja samo "na papiru" nisu deo EPS-a, kao što je firma "Pro tent" i "Kolubara usluge". Ova preduzeća u državnom vlasništvu su izdvojena iz EPS-a, ali svoje usluge uglavnom pružaju EPS-u i osnovana su za potrebe tog javnog preduzeća, dok se čak firma "Pro tent" nalazi na adresi termoelektrane TENT u vlasništvu EPS-a. Na ovaj način, kako navodi portal, EPS umesto direktnog zapošljavanja radnika, angažuje radnike izdvojenih firmi kao uslugu, pa ovi radnici nemaju ista prava kao zaposleni u EPS-u, a izdvojena preduzeća za njihov rad dobijaju proviziju.

Pročitajte još:

Iz Ministarstva rudarstva i energetike za  Radnik.rs navode da „sindikati jesu skrenuli pažnju Ministarstvu da su ova izdvojena preduzeća u teškoj poziciji i da prvobitna zamisao da samostalno posluju jednostavno nije realizovana“.

Radnici: Plate niže, radimo na PPP ugovorima

Novinar portala Radnik.rs je prisustvovao protestu desetine radnika preduzeća „Pro tent“ ispred zgrade Elektroprivrede Srbije 13. aprila u Beogradu.

Radnici nisu želeli da govore javno za Radnik.rs zbog straha od razotkrivanja njihovog identiteta, ali su nezvanično rekli da rade u Elektroprivredi Srbije uglavnom kao elektromonteri preko njene izdvojene firme „Pro tent“ i da su na protestu jer ih je formalni poslodavac „Pro Tent“ poslao na prinudni odmor krajem marta 2021. godine.

Kako radnici tvrde njihove zarade su niže od zaposlenih u EPS-u koji rade isti posao elektromontera. Određeni deo ovih radnika “Pro Tenta” su, kako tvrde, bili više godina radno angažovani u EPS-u na ugovorima o privremenim i povremenim poslovima.

Šta kaže revizor

Da su radnici ove firme angažovani u EPS-u potvrđuje i izveštaj Državnog revizora iz 2019. godine. U izveštaju se navodi da je EPS 2018. godine isplatio firmi „Pro tent“ oko 2,5 milijardi dinara za „uslugu obezbeđenja radnika za poslove u proizvodnim poslovnim procesima TENT“. Oko 6,8 milijardi dinara ovoj firmi je isplaćeno 2019. za „održavanje higijene u poslovnom prostoru, kurirske usluge, pomoćne administrativne usluge“.

Takođe, EPS je 2018, između ostalog, drugoj firmi u državnom vlasništvu „Kolubara uslugama“ iz Lazarevca isplatio oko 1,8 milijardi dinara za „usluge fizičko-tehničkog obezbeđenja, transporta novca, vrednosnih i drugih pošiljki“, a ugovore sa usluge obezbeđenja zaključivao je i sa firmom „Kostolac usluge“ iz Kostolca.

Ono što je zajedničko za ove ugovore je da se na njih nije primenjivao Zakon o javnim nabavkama, odnosno EPS za ove poslove nije raspisivao tender, a na osnovu mišljenja Uprave za javne nabavke.

Kancelarija za javne nabavke: Nije obavezan tender

Radnik.rs tražio je od Kancelarije za javne nabavke (nekadašnje Uprave) spomenuto mišljenje koje je EPS dobio za firme „Pro tent“ i „Kolubara usluge“.

Kancelarija je dostavila Radnik.rs mišljenja iz 2016. godine u kojima se navodi da EPS nije obavezan da raspisuje tender ako zaključuje ugovor sa firmom nad kojom država vrši nadzor (kao i nad EPS-om), ako u toj firmi nema privatnog kapitala koji ima odlučujuć uticaj i ako ta firma više od 80 odsto svojih aktivnosti vrši u cilju obavljanja poslova koje mu je poverio EPS.

Na ovaj način je omogućeno da EPS bez tendera zaključuje ugovore sa firmama (Pro Tent, Kolubara usluge i Kostolac usluge) koje su nekada bile deo EPS-a i na osnovu tih ugovora radnici rade u EPS-u, ali nisu zaposleni u tom preduzeću, već se njihov rad kupuje kao usluga.

Ovaj način radnog angažovanja omogućava poslodavcima da angažuju radnike, a da prema njima nemaju obaveza jer EPS nema zaključen ugovor sa radnicima, već samo sa firmom za pružanje usluga koja je njihov poslodavac, navodi Radnik.rs.

Takođe, kako se dodaje, ovakvo angažovanje radnika razlikuje se od zapošljavanja preko agencije i ono nije obuhvaćeno Zakonom o agencijskom zapošljavanju. Na ovaj način se izbegava i Zakon o agencijskom zapošljavanju koji propisuje obavezu da agencijski radnik koji radi kao iznajmljeni radnik kod drugog poslodavca ima iste uslove rada i platu kao poslodavčev radnik, ukazuje ovaj portal.

Primera radi, agencijski radnici po zakonu moraju biti angažovani po ugovoru o radu, dok radnici koji rade za firme koje pružaju usluge mogu imati i ugovor o privremenim i povremenim poslovima i raditi bez prava na bolovanje i godišnji odmor.

Ministarstvo: Izdvojeni da posluju tržišno

Ono što je posebno sporno u vezi sa ugovorima EPS-a i spomenutih firmi je to što su ove firme bile deo EPS-a i sada su u velikoj meri zavisne od ovog preduzeća, pa je nejasno koji je smisao njihovog izdvajanja, ocenjuje Radnik.rs

Iz Ministarstva energetike su na pitanja Radnik.rs u vezi sa firmom „Pro tent“ i „Kolubara usluge“ odgovorili da su ova preduzeća „izdvojena iz EPS-a 2005. godine s ciljem da posluju na tržišnim principima i da svoje usluge pružaju i svim akterima na tržištu, ne samo EPS-u“.

Na pitanje u vezi sa angažovanjem radnika, iz Ministarstva kažu da „prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo rudarstva i energetike, EPS nije angažovao radnike preko izdvojenih preduzeća, već je angažovao ta preduzeća da bi lakše prošli proces tranzicije dok ne dobiju i druge poslove na tržištu“.

U odgovoru se takođe ističe da ideja o samostalnom poslovanju ovih preduzeća nije realizovana.

Komentari

Vaš komentar