Radnici Keteringa u štrajku: Čudan arapsko-egipatsko-crnogorski konzorcijum

Biznis 23. sep 202211:166 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Radnici Aerodrom keteringa u Beogradu i dalje su u štrajku, kako kažu, ima naznaka da će on biti prekinut, ali da čekaju da im nadležni napismeno daju da su ispunjeni njihovi uslovi. Kako su ranije rekli, poslodavac je prekršio potpisane dogovore i nije izmirio svoja dugovanja zaključno sa 20. septembrom. Predstavnik radnika Dragan Todorović kaže da sindikat takva situacija nije izenandila. "Ovo je klasičan primer lošeg poslodavca", rekao je za Novi dan.

„Dve godine po isteku ugovora sa Er Srbijom, (novi poslodavac) prvo što je uradio – otkazali su kolektivni ugovor. Predsednik sindikalne organizacije Sindikat im je ukazivao na ove probleme i želeo da razgovara o tome, međutim, oni su odbijali sve razgovore, i predsednik sindikata je dobio otkaz“, izjavio je Todorović.

To je, kako je rekao, pokazalo da nije problem u sindikatu.

POVEZANA VEST

„Već u tom čudnom konzorcijumu arapsko-egipatsko-crnogorskom. Oni ne shvataju mentalitet naroda i mislili su da pritiskom i na neki čudan način mogu da vode ovu kompaniju. Ono što im je zajedničko je nepoštovanje zakona i propisa i nepoštovanje radnika i prava iz radnog odnosa“, rekao je.

Otpušteni radnik Dragan Kavić izjavio je za N1 da je, zbog toga što je bio jedan od organizatora ranijih protesta, dobio otkaz.

„Mi smo još 19. januara tražili sastanak sa rukovodstvom zbog zdravstvenog i socijalnog osiguranja, pa smo 15. marta organizovali protest, da bih ja 1. marta bio suspendovan s posla, pretpostavljam zbog štrajka koji je organizovan 15.marta. Po silnim obećanjima da će sve namiriti i izmiriti, sezona je prošla, od jula meseca su neoverene knjižice… Zaposleni radnici nisu sad više čekali ni sindikat ni bilo koga, i sada se videlo da je za štrajk i moj otkaz problem – u poslodavcu“, izjavio je Kavić.

Na pitanje koliko se kasni sa isplatama, Kavić kaže da su zarade isplaćivane, ali se uvek kasnilo.

„Dok smo bili u Er Srbiji uvek smo imali 10. u mesecu platu. Dolaskom novog poslodavca, to se promenilo,
oni su se držali zakonsog roka, ali nikad nisu hteli da se vezuju za neki datum. Dok je postojao kolektivni ugovor, to je nekako bilo regulisano, kako je prošao zakonski rok od dve godine od obaveze Er Srbije i prelaskom u Er Ketering, sve se promenilo“, pojašnjava Kavić.

Nastavićemo da ukazujemo na to, kažu, i nadaju se da će se uskoro pregovori završiti i obaveze biti ispunjene.

Komentari

Vaš komentar