Radnici Fijata nemaju velika očekivanja od sastanka sa premijerkom Brnabić

Biznis 30. maj. 202212:5422 komentara
Podeli:

Nakon informacije da rukovodstvo Fijata u Kragujevcu namerava da tri četvrtine radnika proglasi tehnološkim viškom, pregovarački tim radnika uz podršku sindikata pokušaće da postigne drugačiji ili bar povoljniji dogovor sa Vladom Srbije koja je manjinski partner u kragujevačkoj fabrici. Radnici, međutim, u delegaciji radnika Fijata, koja je jutros krenula za Beograd, za N1 kažu da nemaju velika očekivanja od današnjeg susreta sa premijerkom Brnabić.

Radnik Fijata Đorđe Milojević koji je deo delegacije koja se zaputila u Beograd, kaže da su im očekivanja pokolebana.

„Više smo pre očekivali, nego što sada očekujemo, ali nadamo se opet da će biti korektan razgovor i konkretan dogovor. To je naš stav, i naš princip od kojeg ne odustajemo“, rekao je on za N1.

„Mi tražimo, kao što smo ponavljali dosad sto puta i ponovićemo opet, normalne otpremnine za radnike koji hoće da napuste fabriku, neku visinu dostojanstvenu čoveku koji je radio 30 godina. I tražimo da mi koji nećemo da odemo iz fabrike budemo zaposleni, ili da nam se obezbede neka primanja do početka novog modela“, dodao je Milojević.

U delegaciji radnika je i Zoran Miljković iz Sindikata Fijat plastika koji je takođe za N1 rekao da nema velika očekivanja, ali i da su radnici spremni "za neke druge vidove borbe".

"Pre desetak dana predsednik Republike izjavljuje na televiziji javno kako će tri četvrtine radnika da zadrži posao, a mi dobijamo zvanične spiskove od menadžmenta te iste kompanije da će 90 posto radnika biti otpušteno, tako da tu neko ne govori istinu, neko radi neke stvari koje ne sme da radi, to ćemo danas da vidimo i da rešimo, da isteramo na čistac sa premijerkom", poručio je.

Miljković je dodao i da ne može država da stranoj kompaniji daje 48 miliona evra od novca svih građana Srbije, a da radnici dobijaju otkaz.

Građani Kragujevca, sa kojima je razgovarala ekipa TV N1 sa nevericom su dočekali vest o otpuštanju više od 1.500 radnika Fijata:

"Strašno, nemam reči. To je katastrofa, jednostavno rečeno. Ne znam šta drugo da kažem, čula sam i nije nikome prijatno da se tako nešto dešava sa tim jadnim radnicima."

"Strašno je, a sa druge strane krivim i njih dobrim delom, zato što su dozvolili da do svega ovoga dođe. Znači, trebalo je da se više angažuju i da budu u toku. Iskreno rečeno, to tako dugo traje."

"Zavisi kako ko hoće. Ako žele da idu i misle da im je tamo bolje, u Češkoj, da zarade neki dinar, a možda i veću platu."

Od današnjih rezultata razgovora sa premijerkom Srbije zavisi da li će, kako dugo tvrde, radnici Fijata od sutra blokirati Kragujevac.

Komentari

Vaš komentar