Rade u školama, država im dotira plate do minimalca, a šta je sa doprinosima?

Biznis 05. maj 202215:59 > 16:3416 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Na ugovoru o radu im stoji zarada znatno ispod zakonom propisane minimalne, ali im na račune ipak “ležu” minimalci. Država kao poslodavac sa kojim su potpisali takve ugovore, svakog meseca “dotira” čistačicama u školama, domarima i drugom pomoćnom osoblju, iznose do minimalne zarade. Strah ovih zaposlenih da im se penzijski doprinosi uplaćuju na plate navedene u ugovorima, a ne na iznose uvećane do minimalca, prema navodima iz Ministarstva prosvete je - neosnovan. Kako je portalu N1 rečeno u ovom ministarstvu, niko u prosvetnom sistemu ne prima plate manje od minimalca, na koji se obračunavaju i plaćaju i obavezni doprinosi.

„Niko u prosvetnom sistemu ne prima plate manje od iznosa koji je utvrdila Vlada Srbije u dogovoru sa Socio-ekonomskim savetom, odnosno – nema zarade manje od minimalca, zato što se, u skladu sa zakonom, svima oni kojima je zarada po obračunu ispod minimalne zarade isplaćuje dodatak do minimalne zarade“,  kažu za portal N1 u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pročitajte još:

Zaposlenima koji primaju ovaj dodatak doprinosi se, ističu u ovom ministarstvu – obračunavaju i isplaćuju na iznos minimalne zarade.

„U prosvetnom sistemu zaposleno je ukupno 110.147 osoba. Od ovog broja 22.514 zaposlenih je pomoćno osoblje – čistačice, domari, tehničko osoblje, što je 20,44 odsto od ukupnog broja zaposlenih“, navode u Ministarstvu prosvete.

Plate pomoćnog osoblja u ustanovama obrazovanja se, kako ističu, u zavisnosti od časova rada, kreću u rasponu od 32.100 do 37.000 dinara, uvećane za minuli rad.

Da veliki broj zaposlenih u obrazovanju ima ugovorenu zaradu znatno ispod minimalne, upozorili su u sredu predstavnici Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine. Na konferenciji za novinare tom prilikom istaknuto je da je osnovna zarada zaposlenog u obrazovanju sa najnižim koeficijentom 22.961 dinar, što je daleko ispod zakonskog minimalca koji je propisala Vlada – najniži iznos minimalne zarade za 2022. godinu u mesecu sa najmanje radnih dana je 32.195,2 dinara.

Ovaj sindikat tvrdi da se gotovo 50 odsto kategorija zaposlenih u sistemu obrazovanja nalaze ispod te granice – svi do koeficijenta 9,65. A to su, prema rečima predsednika Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Dušana Kokota zaposleni sa platama ispod minimalca – od fizičkog radnika do tehničkog osoblja sa petim stepenom stručne spreme.

I predstavnici drugih sindikata u školama u Srbiji ukazuju na ovaj problem, navodeći da je zaposlenima – među kojima su i „tetkice“ – rečeno da im se doprinosi za penziju uplaćuju na ugovoreni iznos plate, koji je i po 12, 13 hiljada manji od zakonskog minimalca. Zbog toga su i strahovali da će im i penzije biti – značajno manje…

Bus-plus: Prevoz u nadležnosti opština

Na pitanje na osnovu kog akta se zaposlenima u prosveti u Beogradu isplaćuje naknada za prevoz isključivo kroz kupovinu Bus-plus kartice i da li zaposleni koji nemaju personalizovane Bus-plus kartice imaju pravo na naknadu za prevoz do posla, u Ministarstvu prosvete kažu da je „u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, obezbeđivnje i način isplate prevoza – u nadležnosti lokalnih samouprava“.

Komentari

Vaš komentar