Prvo uredba o subvencionisanju, pa prijava obveznika fiskalizacije

Biznis 30. sep. 202112:17
Podeli:
Fiskalni računi, račun, plaćanje aplikacijom, plaćanje mobilnim, način plaćanja, elektronsko plaćanje
Izvor: Shutterstock

Uredba, kojom se definiše način dodele subvencija za novi model fiskalizacije biće usvojena danas na sednici Vlade, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Kako je najavljeno, država će korisnike novih fiskalnih uređaja subvencionisati sa 100 evra po prodajnom objektu i 100 evra po svakoj fiskalnoj kasi.

„Oni koji nisu u sistemu PDV-a dobiće iznos subvencija veći za 20 odsto. U potpunosti verujem u ovaj sistem i ubeđen sam da će nam se isplatiti u roku od godinu dana“, rekao je ministar finansija gostujući na televiziji Pink.

Poreski obveznici će, podsetio je ministar, već od sutra, 1. oktobra, preko portala Poreske uprave ePorezi, moći da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata.

Pročitajte još:

Postojeći sistem fiskalizacije je, kako je naveo ministar, a saopštilo Ministarstvo finansija – zastareo, pošto datira iz 2003. godine.

„Novine koje se uvode prate savremenu tehnologiju i snažno vode uspešnijoj borbi protiv sive ekonomije. Privreda će imati veliku korist, pošto više neće biti papirnih kontrolnih listića, neće biti godišnjeg servisa, a fiskalni uređaj može biti čak i mobilni telefon ili tablet. Sistem počinje da se primenjuje 1. novembra ove godine, a prelazni period je produžen, na zahtev privrede, do kraja aprila sledeće godine. Za to vreme paralelno će moći da se koriste oba sistema“, naveo je Mali.

On je podsetio da se uvodi i sistem elektronskih faktura, te da će njihova primena u javnom sektoru početi od 1. januara 2022. godine.

„Fakture više neće biti papirne, a do kraja naredne godine, cela privreda koja je u sistemu PDV-a će ih koristiti. To je ogromna korist za privredu, jer će PDV moći da se vrati u toku jednog dana ukoliko se elektronski upare ulazna i izlazna faktura“, naveo je on.

Komentari

Vaš komentar