Prostran: Nemamo naftu i plin, ali poljoprivredu moramo mnogo bolje da koristimo

Biznis 23. sep 202217:5917 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

"Hrana je došla na pijedestal. Egal je sa energetikom. Mi ne možemo mnogo da učinimo kada je u pitanju energetski sektor, nemamo naftu, nemamo plin, borimo se za električnu energiju, ali kada je u pitanju poljoprivreda, to je resurs koji moramo mnogo bolje da koristimo", poručio je u Danu uživo agroekonomista Milan Prostran. Zato se gost N1 zalaže za donošenje sistemskog zakona koji bi pomogao u kriznim vremenima poljoprivrednicima. "To bi omogućilo našim poljoprivrednicima da se vrate intenzivnoj proizvodnji uz maksimalnu upotrebu grotehnike", istakao je Prostran.

Pojašnjava da su troškovi setve porasli za 25 odsto ove godine.

Povezane vesti

„Ova će setva biti veoma složena i skupa, mi ćemo imati problema u junu, kada bude žetva. Najpovoljnije je to što su kiše pale, što je zemljište u dobrom stanju, i setva može da se obavi. Poljoprivredna godina je krenula, sa setvom uljane repice, i biće zasejana nešto više nego prošle godine. Prošle godine je bilo 25.000 hektara, a ove nadam ove godine biće 50.000 hektara“, rekao je on.

Kako navodi, zabrinjavajuće je to što naši poljoprivredncii ulaze u ovu godinu sa skromnim dohotkom, kad je u pitanju berba kukuruza i žetva soje.

„Oni ulaze u ovu godinu sa relativno praznim džepovima. Oni su prošle godine imali bar deo repromaterijala koji kupovan po nešto nižim cenama. Sada je cena mineralnih đubriva, goriva i semena da bi finalna cena bila nepodnošljiva za potrošače. Ne bi mogli to da plate“, istakao je Prostran.

Zbog visoke cene đubriva, upozorava da bi poljoprivrednici odustati od upotrebe đubriva i da će se zemlja loše pripremiti za setvu.

„Ako se ne koristi minimum đubriva, agrokultura i sortno seme, mi ćemo imati veliki podbačaj kada dođe žetva“, naglasio je sagovornik N1.

Otkriva da ćemo zbog vremenskih prilika imati značajno manji rod kukuruza.

„Prošle godine smo imali šest miliona tona, pretprošle osam miliona tona, ja se nadam da će ove godine biti bar četiri miliona tona“, napomenuo je Prostran i dodao da ćemo imati za naše potrebe, ali da nije siguran koliko će biti kurkluruza za izvoz, pošto je on veoma bitna stavka.

Zagovara mnogo bolje korišćenje poljoprivrede kao strateškog resursa.

Izvor : N1

Malina, proizvod od nacionalnog značaja

On je rekao da je održan sastanak na kome su stručnjaci iz oblasti poljoprivrede raspravljali o proizvodnji malina i mera za opstanak ovog „najvrednijeg nacionalnog proizvoda koji donosi ogroman devizni priliv“.

„50, 60 ili 70 hiljada tona, koliko se ubere, donese 420 miliona dolara. To je jedna kultura koju treba čuvati i zaštititi. Ja sam predložio da malinu treba proglasiti kulturom od nacionalnog značaja i da kao takva uživa podršku i mere da bi ta voćka opstala i da bi svi zarađivali“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, većina onih koji je proizvode, spada u male proizvođače, pa bi se na taj način podržali da nastave da se bave proizvodnjom.

„Čeka se formiranje novog Ministarstva poljoprivrede i upućeno je više predloga šta bi nova vlada trebalo da preduizme kad je u pitanju jedan od najvažnijih proizvoda u Srbiji.

Komentari

Vaš komentar