Proizvođači svinjskog mesa u Srbiji traže dodatne subvencije

Biznis 06. feb 202112:067 komentara
Izvor: Freeimages

Proizvođači svinjskog mesa u Srbiji zatražili su od Ministarstva poljoprivrede dodatne subvencije po grlu od 2.000 dinara, rekao je predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve Zoran Erić.

On je za Betu rekao da su sada subvencije po grlu 1.000 dinara, a da dodatne subvencije treba ograničiti do 1.000 komada po jednom vlasniku.

Cene svinjskog mesa su, prema njegovim rečima, zbog pandemije i nekontrolisanog uvoza pale, a hrana poskupela, pa su gubici više od 20 odsto u odnosu na uložen novac.

„Svinjsko meso pojeftinjuje od juna prošle godine i nakupci sada nude 110 dinara po kilogramu žive vage, a pre poskupljenja kukuruza, pšenice i ostale stočne hrane cena je bila od 160 do 170 dinara po kilogramu i donosila je jedva neku minimalnu zaradu“, rekao je Erić.

Dodao je da ne sme ni da računa koliki su gubici posle poskupljenja hrane.

Zahtevi resornom ministarstvu

On je rekao da su zajedno sa udruženjem Sabor proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS), čije je sedište u Kraljevu, od resornog ministarstva zatražili da se radi zaštite domaće proizvodnje svinja, uvedu prelevmani na uvoz svežeg mesa i proizvoda od mesa i da se uvoz smrznutog mesa i proizvoda od mesa ograniči kvotama.

Među zahtevima su i da se pojača kontrola zdravstvene ispravnosti uvezenog mesa na granici i smanji porez na dodatu vrednost (PDV) na stočnu hranu na deset odsto.

Stočari su predložili i da se uvede ombudsman za zaštitu proizvođača i da se otkup mesa obavlja na liniji klanja gde bi se merila mesnatost životinja i prema tome određivala otkupna cena.

Erić je rekao i da su tražili da se uvede informacioni sistem kako bi se pratila proizvodnja svinja, jer bi za oko godinu dana trebalo da se dozvoli izvoz svinjetine u EU.

Predsednik SPAS-a Zoran Miliićević rekao je da kilogram prasetine žive vage košta 180 dinara, a posle poskupljenja i žitarica i uljarica trebalo bi da košta 280 dinara.

„Tovne svinje bi po kilogramu trebalo da koštaju od 160 do 170 dinara i to za težinu do 110 kilograma, jer bi po toj ceni dalji tov donosio sve veći gubitak“, rekao je Milićević.

On je dodao da proizvođači svinja traže i da se ne uvozi smrznuto meso, starije od šest meseci.

Komentari

Vaš komentar