Prognoza: Sedam namirnica koje će najviše poskupeti do kraja godine

Biznis 08. apr. 202213:1426 komentara
Podeli:
Ulje, namirnice, kriza, brašno, šećer, osnovne namirnice, prodavnica, market, radnja,
Izvor: N1

Do kraja godine očekuje se poskupljenje različitih namirnica, a američko ministarstvo poljoprivrede u svojoj prognozi navelo je o kojim je namirnicama reč.

Prema američkom ministarstvu, cene hrane u februaru 2022. bile su 7,9 odsto više nego u februaru 2021, a kao primarni uzrok povećanja cena navodi se sukob u Ukrajini.

Šta će poskupeti?

Zbog poremećaja u lancu snabdevanja, ali i klimatskih promena, ovo je popis namirnica koje bi mogle najviše da poskupeti do kraja godine:

Masti i ulja – Očekuje se da bi masti i ulja mogli biti skuplji za 6 do 7 odsto.

Sveže voće – Očekuje se poskupljenje od 5 do 6 odsto.

Sveže povrće – Očekuje se poskupljenje od 1 do 2 odsto.

Prerađeno voće i povrće – Očekuje se poskupljenje od 4,5 do 5,5 odsto.

Šećer i slatkiši – Očekuje se poskupljenje od 3 do 4 odsto.

Žitarice i pekarski proizvodi – Očekuje se poskupljenje od 3 do 4 odsto.

Bezalkoholna pića – Očekuje se poskupljenje od 3,5 do 4,5 odsto.

Rat i klimatske promene

Kako piše Business Insider, jedan od glavnih uzroka poskupljenja jeste rat u Ukrajini. Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je nestašicu đubriva, poremetila poljoprivredu u celom svijetu i dovela do povećanja cena.

Osim rata, na poremećaj cena uticale su i klimatske promene. Naime, čak i pre ruske invazije, pogoršana klimatska kriza otežavala je snabdevanje hranom.

UN je ranije izvestio da će tokom sledeće tri decenije “snabdevanje hranom i sigurnost hrane biti ozbiljno ugroženi ako se mere za rešavanje klimatskih promena i ranjivosti prehrambenog sistema na klimatske promene poduzmu u malom ili nikakvom opsegu.”

Nepredvidivi vremenski obrasci mogu naštetiti proizvodnji hrane. Na primer, porastom temperature mora i okeana dolazi do poremećaja u snabdevanju ribom.

Komentari

Vaš komentar