Profesor: Potrošiće milijarde za metro koji će imati poluprazne vozove

Biznis 16. nov 202110:4749 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock/ Ilustracija

Profesor saobraćajne tehnike i urbanizma Vukan Vučić uveren je da će biti potrošene milijarde za metro koji će imati poluprazne vozove, jer su mu linije i stanice pogrešne.

On je, u intervjuu za list Nova, ocenio da planovi metroa vrlo malo pokrivaju centralni Beograd i upozorio da su lokacije stanica i perona na najnižoj tački, oko 30 metara ispod površine ulica i trgova, što ih, zbog podzemnih voda, dovodi u opasnost od poplava.

„Glavni cilj metro sistema je da privuče maksimalan broj putnika, naročito iz privatnih automobila, ali sadašnji plan kaže da broj putnika nije glavni cilj“, protumačio je Vučić.

Metro trase trebalo bi da budu najviše nad zemljom, u tunelima samo tamo gde mora, naročito gde je teren pod visokom pozdemnom vodom, objasnio je on i podsetio da sadašnji plan upotrebljava tunele i tunel ispod Save.

Izgleda kao da su birali najskuplje tipove trasa u investiciji i eksploataciji, napominje Vučić, koji smatra da linije ne treba da budu nezavisne jedna od druge i ukazuje da se planira gradnja metroa koji „ne ide nigde“.

Komentari

Vaš komentar