Profesor Poljoprivrednog fakulteta: Ove godine skuplje skoro sve vrste voća

Biznis 03. jun. 202116:321 komentar
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Ukupan rod voća ove godine će biti manji za pet do osam odsto u odnosu na 2020. godinu zbog mrazeva i loših uslova za vreme oprašivanja, rekao je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović. On je ocenio da se ove godine mogu očekivati više cene za skoro sve vrste voća, osim za jabuke.

On je za agenciju Beta rekao da je u 2020. godini proizvedeno oko 1,6 miliona tona voća, a da su procene da će rod ove godine biti od 1,5 do 1,53 miliona tona.

Povezane vesti:

„To će, posle 2013. i 2020. godine, biti najveći rod u Srbiji u poslednjih 20 godina“, rekao je Keserović.

Dodao je da je za prinos i kvalitet ploda važan izbor lokaliteta, ne samo za pojedine voćne vrste, već i za sorte kako bi one mogle da ostvare maksimum svog genetičkog potencijala.

Niske temperature u februaru i martu ove godine, kako je rekao, najviše su oštetile kajsije i breskve.

Prema njegovim rečima izmrzlo je 60-70 odsto kajsije, ali će rod biti veći nego prošle godine kada je takodje bilo štete zbog mraza.

Breskve su, kako je rekao, izmrzle 30-35 odsto u odnosu na 2020. godinu, a niske temperature i loše oprašivanje smanjiće 15 do 20 odsto roda trešanja, 20 odsto roda višanja, 10-15 odsto šljiva, dok je šteta kod krušaka 25 do 30 odsto u odnosu na 2020 godinu.

Jabuke su pretrpele minimalnu štetu, ali se očekuje veći rod za oko pet do deset odsto nego u prošloj godini.

Keserović je rekao da je zbog promene klimatskih uslova sve veća nužnost da se za oprašivanje koriste uvezeni bumbari što još nije čest slučaj u Srbiji, osim na plantažnim zasadima.

Istakao je da se zbog niskih temperatura u martu i aprilu sve češće moraju koristiti antifrost sistem, frostbasteri, paliti slama, a da su se kao efikasan način pokazali i neki preparati koji snižavaju tačku mržnjenja u kombinaciji sa amino kiselinama i algama.

Komentari

Vaš komentar