Profesor ekonomije: Čim sklapate aranžman sa MMF-om znači da nešto nije u redu

Biznis 02. okt 202211:1345 komentara
Izvor: N1

Sklapanje aranžmana Srbije sa MMF-om radi sigurnosti značilo bi da “nije sve u najboljem redu”, a spoljni dug će verovatno nastaviti da raste, izjavio je Božo Drašković, profesor ekonomije u penziji.

Povezane vesti:

“Srbija se zadužila od 2014. do sada za više od devet milijardi evra novog duga… Rast BDP i prihodi koje će država ostvarivati nisu dovoljni da finansiraju obaveze koje dospevaju”, rekao je Drašković u Novom danu na N1.

Šefica kancelarije MMF-a za Zapadni Balkan Stefani Verene Eble izjavila je poslednjeg dana septembra da Međunarodni monetarni fond za sada o novim aranžmanima pregovara sa Srbijom i Severnom Makedonijom.

Drašković kaže da u Srbiji od 2012, 2013. i 2014. očito postoji ubrzanje rasta spoljnog duga, i da političari govore da to nije strašno zato što se rizik meri učešćem duga u BDP, što je trenutno oko 57 odsto, ali ističe da i tu “postoje neke zamke”.

Postoje nepovoljne okolnosti u energetici izazvane svetskim dešavanjima, kao i problemi u proizvodnji električne energije, koji nemaju veze sa ratom u Ukrajini nego sa “ofanzivom” nekompetentnih ljudi u Srbiji, rekao je Drašković.

Dodao je i da će eletrična energije najverovatnije morati da se uvozi, a to košta.

Drašković objašnjava da “stend baj” aranžman sa MMF-om znači sigurnost da ćete moći da budete kreditirani pod određenim uslovima, da biste servisirali obaveze prema onima koji su plasirali novac prema vama.

“Spoljni dug (Srbije) je porastao za nekih devet milijardi (od 2014). Sad se pitamo odakle taj novac – on je pozajmljivan emisijom obveznica”, rekao je profesor.

Kaže da Srbija nije značajnije koristila direktnu pomoć MMF-a ali je imala aranžmane za sigurnost koje nije iskorišćavala.

Razlika između pozajmljivanja od MMF-a i zaduživanja na finansijskom tržištu je što MMF uslovljava kako možete trošiti taj novac, govori Drašković.

“Ne možete novac izbacivati iz aviona, da tako kažem”, rekao je on.

Kako je kazao, kada pozamljujete od MMF-a, Fond ograničava budžetske rashode i pojavljuje se kao kontrolor vaših finansija, a većina zemalja ne voli da im neko bude kontrolor,

Govoreći o tome koje obaveze sada stižu na naplatu, kaže da su to verovatno obveznice emitovane pre pet, sedam lii 10 godina, možda i više.

Postoje i dugovi nasleđeni od Jugoslavije, odnosno deo koji je po kvoti pripao Srbiji.

Moguće je da su među dospelim obavezana i delovi kredita uzetih za izgradnju infrastrukture, dodao je Drašković.

Komentari

Vaš komentar