Problemi po fiskalizaciji: Promet u restoranima i računi javnim preduzećima

Biznis 23. maj. 202220:3010 komentara
Podeli:

U procesu e-fiskalizacije dogodio se sudar dobro osmišljene teorije i prakse. U komplikovani sitem obračuna poreza i drugih knjighovodsvtenih obaveza koje novi softveri treba da pokriju, unesene su dve izmene na kraju perioda završene sertifikacije, što je izazvalo probleme. A dva problema su ključna, kaže arhitekta sistema za maloprodaju iz firme Melany softver  Milan Oparnica - jedan se odnosi na promet u restoranima i kafićima, a drugi na izdavanje računa javnim preduzećima.

„Prvi problem vezan je za registraciju prometa u objektima gde se hrana konzumira na licu mesta. Nedavno smo mejlom obavešteni – svi proizvođači softvera – da se takav promet mora, sa aspekta plaćanja, evidentirati isključivo kao gotovina, dok promet svih ostalih dobara i usluga u istom objektu, treba da se evidentira standardno, po načinu plaćanja, kako kupac učini“, kaže Oparnica.

Suština je da, objašnjava, ako ćete da jedete i pijete u objektu, „ja ne smem da vas pitam kako ćete da plaćate“.

„A, u stvari moram da vas pitam i ne smem da štampam kako ste platili. A u slučaju da ne jedete u objektu, onda mogu da vas pitam kako plaćate i da vam odštampam kako ste platili, keš ili kartica. Na primer, ako nađete nekoga ko sedi i jede u restoranu, a na računu piše da je platio karticom, inspekcija to vidi, i u tom slučaju se smatra da smo mi napravili propust i softveru dopustili da čoveku koji sedi i jede u restoranu, piše da je platio karticom, umesto da to bude uvek gotovina“, objašnjava sagovornik Infobiza.

Drugi problem je, dodaje, vezan za efakture i ESIR.

„Tako da mi kada izdamo račun u maloprodaji javnom preduzeću, upisujemo njegov specijalni budžetski broj uz tako izdat račun – a pričamo o računu koji može da bude prilično veliki, tako da može automobil da se kupi na primer. Takav račun bi kroz sistem efaktura trebalo da ode automatski toj firmi i da javno preduzeće ima evidentirano to kod sebe. Međutim, pošto ti sistemi bar za sada, nisu ispali uvezani, smišljena je neverovatna priča: da mi sada izdamo takav račun, čovek ga odnese u firmu, mi zatim pravimo još jedan račun, praktično duplirajući promet, šaljemo ga na sistem efaktura odvojeno i sada oni imaju dva naša računa. Potom čekamo od njih potvrdu da oni nisu koristili u poreskoj prijavi prvi izdati račun, i sa tom potvrdom, mi storniramo našu prvobitnu prodaju u maloprodaji – to se zove refundacija, da bi ostala samo efaktura“, navodi on.

Suština je, dodaje – ko će to da isprati.

„Vi imate tačno odredjene datume kad je pdv obračun, može da se desi da neko pri kraju tog datuma uzima iz maloprodaje, da javno preduzeće ne stigne da pošalje potvrdu da nisu koristili prvi račun u poreskoj prijavi, a šta ako jesu koristili, šta ćemo onda? A šta ćemo sad, to je pravo pitanje“, , kaže Oparnica.

Sagovornik N1 kaže da je ovo dobro zamišljen sistem – videće se promet, manje će biti mogućnosti za malverzacije, ali tema je složena, a rok od  šest meseci da se sve reši je bio, ističe – previše optimističan.

Komentari

Vaš komentar