Privrednici traže otpis poreza i naknadu fiksnih troškova za firme koje ne rade

Biznis 24. mar 202113:002 komentara
Izvor: Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

S obzirom na još jednu štetnu, diskriminatorsku, naučno i pravno neutemeljenu odluku kriznog štaba zahtevamo da se po hitnom postupku počne sa primenom Uredbe o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći radi otklanjanja ozbiljnog poremećaja u privredi prouzrokovanog epidemijom zarazne bolesti kovid 19. I da se u najkraćem roku svima koji su merama onemogućeni da rade - ugostitelji, igraonice, perionice, ćumurane, turizam, organizacija događaja sa pratećim delatnostima - otpišu porezi i doprinosi i nadoknade svi fiksni troškovi od početka pandemije do danas, saopštilo je udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije".

Ovo udruženje zatražilo je i da se firmama u ugroženim sektorima nadoknade troškovi 80 odsto bruto zarada za 12 meseci.

Zahteva se, takođe, da se privrednicima ukinu parafiskalni nameti i nepotrebne dažbine (eko-taksa, sokoj, natpisi na objektima…), smanji PDV na pet odsto u naredne dve godine, umanje sve lokalne dažbine i takse.

„Očekujemo da gospođa Darija Kisić Tepavčević podnese ostavku na sve funkcije zbog sukoba interesa jer svojim neprofesionalnim delovanjem u kriznom štabu uništava radna mesta što je suprotno funkciji ministra za rad čija je dužnost da stvara radna mesta, kao i zbog afere i boravka u ugostiteljskom objektu dok su ostali ugostiteljski objekti bili zatvoreni“, navodi se u saopštenju udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“.

Udruženje takođe zahteva da se prekine sa etiketiranjem ugostitelja,  koji su ispunili sve zahteve i sproveli sve mere, kao dežurnih krivaca „kako bi se skrenula pažnja sa fabrika, krcatih autobusa i gondola“.

„Očekujemo da inspekcije podnesu javni izveštaj o kontroli mere jedna osoba na devet kvadrata u hipermarketima i gradskom prevozu“, navodi Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“.

Komentari

Vaš komentar