Privrednici o e-fiskalizaciji: Dodatno opterećenje koje ne suzbija crno tržište

Biznis 17. sep 202114:294 komentara
fiskalna kasa, račun, plaćanje
Izvor: Shutterstock

Najavljena e-fiskalizacija predstavlja dodatno opterećenje za one koji već posluju legalno i ne doprinosi suzbijanju neregistrovanog crnog tržišta koje je poprimilo ogromne razmere, a koje država ni na koji način ne suzbija . Stiče se utisak da su zakon o fiskalizaciji i njegova primena doneti nepromišljeno, na brzinu, bez dovoljnog učešća onih na koje se zakon odnosi. Pitanje je da li postoji nečiji interes da se privrednicima prodaju novi uređaji, saopštilo je Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

Pročitajte još:

„Izgovor da će država subvencionisati nabavku u visini šest milijardi dinara je neprihvatljiv iz razloga što vreme krize nije vreme da se novac privrednika i građana Srbije nepromišljeno troši iz budžeta, a posebno privlači pažnju činjenica da je predviđen budžetski trošak sa tri milijarde koliko je bilo procenjeno prilikom donošenja zakona  odjednom narastao na šest milijardi dinara“, navelo je ovo udruženje.

Privrednici, kako se ističe, već imaju kase koje su povezane sa poreskom upravom.

„A, proširenje obveznika koji su dužni da imaju uređaj na paušalne delatnosti kao što su obućari, moleri, frizeri i slično je apsurdna jer nema uticaja na visinu poreza koji se plaća“, navodi se u saopštenju.

Udruženje je podsetilo da je zbog ove i ostalih aktivnosti ministarstva finansija „koje konstantno čine štetu stotinama hiljada privrednika i preduzetnika, budžetu i ekonomiji Srbije šaljući poruku da je isplativije raditi na crno“, još u aprilu 2021. pozvalo Skupštinu Srbije da izvrši nadzor nad radom ovog ministarstva i da smeni odgovorne, ali da odgovor do danas – nije stigao.

Komentari

Vaš komentar