Privrednici iz zapadne Srbije o poslovanju u krizi: Ko preživi – pričaće

Podeli:

Posle dvogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa, u Valjevu je održan Sajam privrede zapadne Srbije - SPREG. Predstavilo se 135 privrednika. Većina kaže da je ukrajinska kriza unela veliku neizvesnost u poslovanje, jer cene energenata i sirovina stalno rastu, a problema ima i u transportu. O novonastalim okolnostima privredjivanja sa izlagačima na sajmu u Valjevu, razgovarala je Milena Kuzmanović.

Zoran Tešić, iz preduzeća PVC Luk Valjevo kaže da nikada nije bilo više neizvesnosti i brige.

Pročitajte još:

„Rastu cene sirovina. Još nismo osetili pravu krizu. Najviše strahujemo da neće biti sirovine, od toga zavisimo, da li će biti dovoljno nafte i profila, jer zavisimo od uvoza. Već se oseća nestašica svega, rokovi isporuke su duži. Što se tiče cena, one su veće u odnosu na prošlu godinu, svako ko hoće da kupuje stolariju, neka sada kupi, jer čim poskupi sirovina, odmah poskupljuje i krajnji proizvod“, kaže ovaj proizvođač PVC stolarije.

Na pitanje - kako će se kretati cena PVC stolarije, Tešić odgovara da onaj ko planira da je kupi - treba da je kupi što pre.

Na sajam u Valjevu došle su i firme iz drugih delova Srbije.

Za Vladimira Ožegovića iz kompanije DSD packaging solutions iz Inđije, čija firma je uvoznik, najveći je problem da li će proizvođač u Italiji imati sirovine, ali je problem i kontejnerski prevoz iz Kine.

"Sve to utiče na proizvodnju i prava je borba da nabavimo potrebnu količinu robe", ukazuje Ožegović.

I Radoš Stevanović iz firme Constroj iz Odžaka, kaže da su sirovine najveći problem i da za cenu može da garantuje u kraćem vremenskom periodu, zbog poskupljenja na svetskom tržištu.

"Mnogi neće moći da nastave proizvodnju u istom obimu kao do sada", kaže Stevanović, ističući da je moguća i nestašica materijala.

Vladan Anđusić iz Udruženja privrednika Priboja kaže da se proizvođači dovijaju, nabavljaju sirovine sa više strana - kožu iz Italije, konfekciju iz Turske. Čak se, kako kaže, sada javljaju i neki domaći proizvodači sirovina, pa privrednici iz Priboja nekako uspevaju da nastave proizvodnju.

"To za sada dobro funkcioniše, bez obzira na krizu, mada za ovo vreme važi ona poštapalica: Ko preživi, pričaće", zaključuje Anđusić.

Komentari

Vaš komentar