Prinudni otkup akcija Galenike Fitofarmacije trajaće dva dana

Biznis 27. maj. 202111:021 komentar
Podeli:
mobilni, berza
Izvor: Shutterstock

Kragujevačka firma Agromarket koja je kupila većinski paket akcija Galenike Fitofarmacije prinudno će otkupiti i ostatak od oko sedam odsto, a postupak će biti sproveden za samo dva dana, saopštila je brokerska kuća Momentum.

Odluka o prinudnom otkupu akcija doneta je prošle nedelje na vanrednoj skupštini, a prinudnim putem će biti otkupljene akcije od više d 600 akcionara koji ukupno poseduju 7,22 odsto akcija.

Pročitajte još:

Cena će, kako se navodi, biti identična ceni iz nedavne ponude za preuzimanje – 2.550 dinara po akciji.

Agromarket je preuzeo zemunsku Galeniku Fitofarmaciju krajem 2019. godine po ceni od 3.050 dinara, da bi završni korak i istiskivanje preostalih manjinskih akcionara bili sprovedeni po 500 dinara nižoj ceni.

Po ceni prinudnog otkupa Fitofarmacija vredi 6,7 milijardi dinara ili 57,3 miliona evra, a kompanija je prošle godine ostvarila konsolidovani profit od 890,9 miliona dinara što je povećanje na godišnjem nivou od 30 odsto.

Akcije Fitofarmacije bile su medju prvima koje su se pojavile na Beogradskoj berzi, nakon njenog ponovnog otvaranja 2001. godine.

„Akcije ove kompanije bile su članice indeksne korpe Belex15 i medju retkim hartijama koje su uspele da nadmaše vrednost dostignutu u opštem investicionom bumu 2007. godine“, naveo je Momentum.

Komentari

Vaš komentar