Pretnje, potkupljivanje i monopol, verovali ili ne – na tržištu udžbenika

Biznis 22. okt. 202119:2237 komentara
Podeli:

Komisija za zaštitu konkurencije, koja je "prespavala" mnoge slučajeve zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu, štaviše odobrila je i restriktivni ugovor Telekoma i Telenora, pokrenula je postupak protiv izdavačke kuće Klet - zbog sumnje da su tri preduzeća iz nemačke Klet grupe nametala nepravične cene i druge poslovne uslove, i da su ograničavala, narušavala i sprečavala konkurenciju. Udruženja potrošača navode da su prijatno iznenađena odlukom Komisije, Klet - se ne oglašava, a ekonomisti kažu - sačekajte kraj postupka.

Pretnje, potkupljivanje i monopol. Ne, nije reč o tržištu neke opasne robe, već verovali ili ne o tržištu školskih udžbenika u Srbiji. Izdavači poput Vulkana prijavili su Komisiji za zaštitu konkurencije Klet grupu, navodeći da je pretila njihovim potencijalnim saradnicima iz inostranstva da će prekinuti saradnju sa njima ukoliko sklope ugovor sa konkurentima u Srbiji. Komisija je odlučila da uzme slučaj, odnosno ispitaće da li su tri Kletove firme kršile pravila slobodne konkurencije.

Povezane vesti

„To se pre svega odnosi, na sprečavanje ili otežavanje konkurentima da uđu na tržište, cenovnu i rabatnu politiku i pogodnosti za škole u postupcima odabira udžbenika“, navodi Komisija.

U kabinetu direktorke Kleta za N1 kažu da se ta izdavačka kuća neće oglašavati dok ne ne okonča postupak pred Komisijom za zaštitu konkurencije. O poslovanju nemačke izdavačke kuće u Srbiji počelo je da se govori u javnosti posle članka istraživačkog portala BIRN koji je otkrio da je generalni direktor Keta Filip Hausman 2015. kod premijera Aleksandra Vučića lobirao za odlaganje i izmenu predloga zakona koji ne bi odgovarao tom izdavaču, te da je bivšem ministru prosvete Srđanu Verbiću poručeno da dok se ne dogovori sa Kletom, zakon mu neće proći.

„Ja smatram da je ovo pozitivan pomak. Posledice ograničavanja tržišta plaćamo mi građani – roditelji, potrošači. Svako ko ima dete, mora da ga pošalje u školu. Mi se moramo osigurati da niko neće koristiti tu našu ranjivost kao roditelja da na tome zarađuje i da mi budemo žrtve divljanja cena“, ističe Jovan Ristić iz Udruženja potrošača Efektiva.

Tokom analize tržišta udžbenika za osnovno obrazovanje, Komisija je utvrdila da Klet grupa ima udeo od preko 50 odsto na tržištu čija se vrednost procenjuje na 50 miliona evra godišnje.

„Ono što je zabranjeno prema pravnim načelima moderne tržišne privrede to je da se zloupotrebljava takva dominacija. Dakle, možete ostati bez konkurenata, a onda učiniti neke radnje da biste istisnuli buduću konkurenciju. Da nametnete nefer cene, da blokirate prodor nekih konkurenata na dato tržište“, kaže Petar Đukić, profesor TMF-a.

Klet se ranije žestoko suprotstavio ideji profesora Aleka Kavčića za besplatne udžbenike. Podneo je tužbu protiv profesora Kavčića. Čak je od suda tražio i privremenu meru zabrane nuđenja besplatnih udžbenika, što je sud odbio da učini.

 

Komentari

Vaš komentar